Nieuws24 apr '13 23:08Aangepast op 25 apr '13 10:01

Nieuwe cyberaanval op DigiD

Auteur: BNR Webredactie

DigiD is donderdag nog altijd moeilijk te bereiken. De dienst is slachtoffer van een cyberaanval, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag al.

Door een zogenoemde DDoS-aanval kunnen mensen niet of nauwelijks op de dienst.

DDoS-aanval
Zowel dinsdag als woensdag is DigiD slachtoffer geworden van een cyberaanval. Van dinsdagavond tot woensdagochtend was er ook een zogeheten DDoS-aanval. Daarbij wordt een grote hoeveelheid dataverkeer naar servers gestuurd, waardoor die tijdelijk onbereikbaar worden. Het Nationaal Cyber Security Centrum is ingeschakeld door het ministerie. Het is niet bekend wie achter de aanvallen zitten.

Nationale Cyber Security Centrum
Het ministerie meldt dat nog niet duidelijk is wie er achter de aanval zitten en dat het Nationale Cyber Security Centrum op de hoogte is gesteld van de aanval en het ministerie ondersteunt.

Verder waarschuwt het ministerie dat tijdens storingen en aanvallen zoals deze het voor kan komen dat cybercriminelen nepmails sturen om mensen privé-informatie te ontfutselen. Het ministerie vraagt zelf nooit om wachtwoorden of gebruikersnamen in mailtjes.

ING en KLM
De afgelopen weken waren verscheidene bedrijven in Nederland het slachtoffer van DDoS-aanvallen. De acties waren vooral tegen banken gericht. Zo was de website van de ING maandagmorgen nog kortstondig niet bereikbaar door een cyberaanval. Maar ook KLM kreeg onlangs te maken met een internetstoring door een DDoS-aanval.

Cyberaanvallen banken
Na de cyberaanvallen op banken kregen sommige klanten een mail die zogenaamd van hun bank afkomstig was. De verzenders vroegen daarin om de bankgegevens. Het is niet duidelijk of de verzenders van die 'phishing'-mails achter de cyberaanvallen zitten, of dat ze inspeelden op de omstandigheden. Na de aanval op DigiD worden er mogelijk ook nepmails verstuurd.

“Medewerkers van DigiD en van overheidsdiensten als gemeenten, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank vragen echter nooit om gebruikersnamen en wachtwoorden'', waarschuwt het ministerie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen