Nieuws4 apr '13 15:49

Is ons drinkwater nog wel veilig?

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse drinkwaterbronnen zijn vervuild door onder andere medicijnresten en bestrijdingsmiddelen. Daardoor kost het steeds meer moeite om er schoon drinkwater van te maken. Dat zegt het RIVM.

"U hoeft zeker niet te vrezen voor vergiftigd water uit de kraan", stelt drinkwaterdeskundige Ans Versteegh van het RIVM gerust. Ze verzekert: "Wij stellen vrij strenge normen voor drinkwater dat uit de kraan komt en die worden bijna altijd volledig gehaald. De bedrijven die het water leveren zijn zich daar zo van bewust dat ze het drinkwater zodanig schoonmaken dat het betrouwbaar en gezond is."

Het schoonmaken kost wel steeds meer moeite. Of er ooit een tijd komt dat het wel problematisch wordt? "Er kan een moment komen dat het problematisch wordt als we te weinig aandacht besteden aan de kwaliteit van de drinkwaterbronnen."

Er is een aantal vervuilers, aldus Versteegh. "Enerzijds is dat de landbouw die nog steeds bestrijdingsmiddelen gebruikt, en meststoffen. Aan de andere kant heb je de consument. Die gebruikt cosmetica en veel medicijnen, wat de komende jaren alleen nog maar zal toenemen. Dat komt uiteindelijk via het riool weer bij het oppervlaktewater terecht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen