Nieuws14 mei '14 11:54

Melk, sleepboot en Texel winnen Koning Willem 1-prijzen

Auteur: Bram van Dijk

Gisteren reikte koningin Maxima de Koning Willem 1-prijzen uit aan de beste ondernemingen van Nederland. De prijzen gingen naar FrieslandCampina, KOTUG International en TexelEnergie.

Winnaars Koning Willem 1 Prijs 2014
Winnaars Koning Willem 1 Prijs 2014

Typisch Nederlandse winnaars in het gebouw van de Nederlandsche Bank, gisteren in Amsterdam. Het oer-Hollandse bedrijf FrieslandCampina won in de categorie Groot Bedrijf, sleepbotenfabrikant KOTUG International won bij MKB en Coöperatie TexelEnergie won het Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.

'Elke ondernemer heeft iets Hollands'
Gastheer van de avond was president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot, tevens voorzitter van de Koning Willem I Stichting. Hij was niet verbaasd over het Hollandse karakter van de winnaars. "Ik denk dat elke ondernemer wel iets echt Hollands heeft, dus het is geen toeval. Wij excelleren in de AgriFood-industrie, wij hebben altijd iets gehad met water en boten en wij lopen voorop bij duurzame energie."

Vooral export
Ook opvallend was de internationale insteek van de bedrijven. FrieslandCampina haalt bijvoorbeeld 92 procent omzet uit de export. Knot vindt het bijzonder dat deze bedrijven zo goed door de crisis zijn gekomen. "Dit zijn ondernemers die niet bij de pakken neer zijn gaan zitten. Deze bedrijven zijn erin geslaagd om ondanks de moeilijke periode een goed en winstgevend bedrijf neer te zetten."

Gerelateerde artikelen