Nieuws11 apr '13 17:04

G8 akkoord over strijd tegen seksueel geweld

Auteur: Fleur de Bruijn

Een verrassende uitkomst uit de top van de G8 ministers van Buitenlandse Zaken die vandaag in Londen bij elkaar zijn. De landen sloten een akkoord om seksueel geweld in oorlogszones aan te pakken.

De G8-landen hebben 27 miljoen euro beloofd om onder meer deskundigen naar conflictzones te sturen die onderzoek doen naar seksueel geweld; het ontbreekt vaak aan cijfers, aan aantallen. De onderzoekers gaan onder andere de verhalen van slachtoffers opschrijven.

Ook is in het akkoord opgenomen dat er geen amnestie verleend wordt aan militairen die zich schuldig gemaakt hebben aan verkrachtingen. Bovendien moet deze overtreding zwaarder gaan wegen in de Conventie van Gèneve.

William Hague
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, repte donderdag in Londen van een ‘historisch akkoord' en ‘een mijlpaal'. “Tot op heden was er geen gezamenlijke internationale inspanning om seksueel geweld uit te bannen en dat moest veranderen'', sprak Hague.

“Verkrachting en seksueel geweld in oorlogsgebieden werden lang gezien als onvermijdelijk. Daarom is het ook lang genegeerd”, legt correspondent Lia van Bekhoven uit.

Angelina Jolie
“Maar het is niet onvermijdelijk en het hoort niet bij oorlog zei Zaimab Hawa Bangura, speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties tegen seksueel geweld in conflictzone", citeert Van Bekhoven.

Ook de Amerikaanse actrice Angelina Jolie, Goodwill Ambassadeur van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, was vandaag aanwezig. “Er is geen keuze tussen vrede en gerechtigheid. Vrede heeft rechtvaardigheid nodig”, zei Jolie. Het is geen stunt van de mooie actrice, zegt Van bekhoven. “Jolie probeert al jaren dit onderwerp als aparte misdaad op de internationale agenda’s te krijgen.”

Burgeroorlogen
De internationale organisatie Save the Children liet in een woensdag gepubliceerd rapport weten dat vooral kinderen het slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. Tijdens burgeroorlogen in bijvoorbeeld Liberia en Sierra Leone waren verreweg de meeste slachtoffers van aanranding en verkrachting jonger dan 18 jaar.

De landen van de G8 zijn in Londen bijeen voor hun jaarlijkse overleg. William Hague maakte daarnaast bekend dat Groot-Brittannië zelf nog eens 12 miljoen euro vrijmaakt voor dit doel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen