Nieuws12 sep '14 16:28Aangepast op 12 sep '14 17:02

Boezemvrienden tot de dood ons scheidt

Auteur: BNR Webredactie

Twee Amsterdammers hebben een geregistreerd vriendschapsverdrag getekend. Een aardig gebaar naar elkaar, maar mogelijk komt het ook nog eens van pas als de boedel van één van beiden moet worden verdeeld. "You may now kiss the fellow. "

Hoeveel je ook van je vrouw of man ook houdt, die beste vriend of vriendin is natuurlijk ook speciaal en waarom kun je dat eigenlijk ook niet wettelijk vastleggen? Twee Amsterdamse vrienden hebben de hulp van de notaris ingeroepen om dat voor elkaar te krijgen met het geregistreerd vriendschapsverdrag.

 

"Je verbindt je in je leven wel aan meer mensen op een betekenisvolle manier, dus de vraag was hoe je het eilandje van het gezin kunnen oprekken", zegt Christiaan Fruneaux, een van de twee vrienden die zo'n geregistreerd vriendschapsverdrag aan willen gaan. "Hoe kun je de wet zo oprekken dat je ook geld kunt schenken aan beste vrienden; bezit, verschoningsrecht en overervingsrecht. We weten niet in hoeverre de wet daaraan ketent en in hoeverre notaris Meijer daar iets mee kan."

Initiatiefwet
VVD, PvdA en D66 werken inmiddels aan een initiatiefwet waarmee ze willen voorkomen dat je automatisch in gemeenschap van goederen trouwt. "Dus ook wel een verandering in hoe we het huwelijk en partnerschap bij wet hebben vastgelegd. Is dit dan een logische volgende stap? Jeroen van Wijngaarden van de VVD denkt van wel, al is hij waakzaam voor schijnconstructies.  "Je ziet dat samenlevingsverbanden ook losser worden, dus het is belangrijk dat de wetgeving daar ook in meeademt."

Gerelateerde artikelen