Nieuws11 jun '13 13:48Aangepast op 11 jun '13 14:04

Gaatje van 2 mm legde Petten half jaar plat

Auteur: BNR Webredactie

Het bleek een gaatje van nog geen twee millimeter doorsnee, maar het legde wel de kernreactor van Petten ruim een half jaar plat.

Vandaag draait de reactor weer op volle kracht. Ruim een half jaar geleden werd de gehele fabriek stilgelegd vanwege 'een abnormaliteit in het koelwatersysteem'. Slecht nieuws voor zo'n 24.000 kankerpatiënten, die dagelijks afhankelijk zijn van de medische isotopen die Petten voor hen produceert.

De Belg Michel Vervecken is de reactormanager van Petten. Hij begeleidt verslaggever Harmen van der Veen op zoek naar de 'abnormaliteit'. Harmen van der Veen vertelt: "Voordat ik de reactor in mag, wordt gecheckt hoe radioactief ik ben. En na afloop komt er weer een meting om te zien hoe radioactief ik ben."

"Hier komen we eigenlijk in de regelkamer", vertelt Vervecken als ze binnen zijn. "De opstart is de afgelopen nacht gebeurd. Ze hebben er 3-4 uur over gedaan om 'm van 0 vermogen naar 45 megawatt te brengen."

Speldenkop
De reactor meldde op 11 november vorig jaar een abnormaliteit in het koelsysteem. "Jammer genoeg ga je die abnormaliteit zelf niet zien", zegt Vervecken daar nu over. "Die bevindt zich erg diep in de reactor zelf. Dat was een klein gaatje ter hoogte van de afdichting tussen het primaire koelwatersysteem en het bassin koelwatersysteem. Je moet je voorstellen dat dat de grootte is van een speldenkop."

Betrouwbaarheid
Het is eigenlijk heel simpel, zegt Vervecken. "We werken veilig of we werken niet. De veiligheid van de reactor is nooit in het geding komen. Alleen zitten we met het probleem dat de betrouwbaarheid van de reactor een zekere deuk heeft gekregen. Daarom zijn we de afgelopen maanden heel intens bezig geweest met het bestuderen van alle componenten die aan verandering onderhevig zijn en mogelijkerwijs in de toekomst een probleem zouden kunnen opleveren voor de betrouwbaarheid van de reactor."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen