Nieuws4 nov '12 17:03

Fusies gemeenten zorgt voor extra kosten

Auteur: Fleur de Bruijn

Gemeenten gaan na een fusie juist meer geld uitgeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en meldt de NOS.

Het nieuwe kabinet wil gemeenten gaan samenvoegen tot gemeenten van minimaal 100.000 inwoners. In het regeerakkoord staat dat voor de lange termijn het kabinet het perspectief heeft van vijf landsdelen met een gesloten huishouding en gemeenten van tenminste honderdduizend inwoners.

Meer taken naar Gemeenten
Het kabinet wil gemeenten samenvoegen omdat het Rijk meer taken wil kunnen overdragen aan Gemeenten. ‘Gemeenten kunnen de uitvoering van de taken beter op elkaar afstemmen en zo meer doen voor minder geld’, aldus het regeerakkoord.

Geld voor aanpassingen
Dit blijkt echter in de praktijk anders uit te pakken. De onderzoekers van de RUG bekeken de samenvoeging van 197 bestaande tot 75 nieuwe gemeenten in de periode 2001-2012. Zij concludeerden dat voorafgaand aan een fusie gemeenten veel geld uitgeven om aanpassingen te doen.

Daarna gaan de uitgaven weer naar beneden, maar na een paar jaar komen de uitgaven structureel op een hoog niveau, zegt een van de onderzoekers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen