Nieuws12 mei '14 13:49

'Het kan exploderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek'

Auteur: Bram van Dijk

De burgeroorlog tussen christenen en moslims die afgelopen jaar woedde in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft een spoor van vernieling achtergelaten. Nu het rustiger is, dreigt er een voedselcrisis. Cordaid-directeur Simone Filippini sprak in de hoofdstad met de president.

De ruïne van een vernielde moskee in Bangui
De ruïne van een vernielde moskee in Bangui

Volgens Filippini is het een grote ravage in het land. "Het conflict heeft heel veel infrastructuur vernietigd en dat zie je overal. Als je landt, parkeert het vliegtuig naast een vluchtelingenkamp met 60.000 vluchtelingen. Overal zijn gebouwen die lijken of ze met een mokerhamer zijn bewerkt", zegt ze bij BNR’s Paul van Liempt.

Geen geloofsconflict
De oorlog wordt een geloofsconflict genoemd waarin moslims en christenen elkaar naar het leven staan, maar Filippini ziet dit geloofsverschil niet als kernprobleem. "Het probleem is in het noorden begonnen. Waarschijnlijk hebben infiltranten moslimbewoners opgehitst over de rug van de islam. Daar zijn christenen aangevallen die zichzelf weer verdedigden. Nu lijkt het om moslims tegen christenen te gaan, maar in essentie is het een sociaaleconomisch en een stamconflict."

Externe partijen
De CAR beschikt over een aantal natuurlijke bronnen en het zou best kunnen dat de infiltranten in die hoek gezocht moeten worden. "Er zijn partijen van buitenaf die belang hebben bij rotzooi schoppen. Want chaos is geen controle en dat betekent dat je een land kan leegplukken. Dat heeft de hoofdstad Bangui verhard."

President
In Bangui heeft Filippini gesproken met het staatshoofd van het land. "Een vrouwelijke president die zeven vrouwelijke ministers heeft benoemd." Veelal buitenlanders die hun sporen hebben verdiend in Europa. "Er zitten capaciteiten en competenties in. Het is een regering van goede wil. Maar ze beschikken over nul middelen. De minister van Sociale Cohesie en Communicatie heeft bijvoorbeeld de nationale radio onder haar hoede. Die heeft door alle verwoestingen nog maar een bereik van 100 kilometer." Dit is van de vele tekortkomingen waar volgens haar andere staten snel hulp aan moeten bieden. "Ik roep minister Ploumen op om dat radiostation te financieren."

1,5 miljoen kilo zaaigoed
Cordaid is op dit moment vooral actief in de stad Bozoum. "We hebben daar een distributieprogramma lopen, waar we anderhalf miljoen kilo zaaigoed distribueren, samen met hakbijltje en ander landbouwmateriaal. Daarnaast geven we ze voedselondersteuning."

Exploderen
Ze roept staten op om zo snel mogelijk te reageren. "Het land ligt in de regio Zuid-Soedan, Congo, Kameroen en Tsjaad. Dat zijn landen waar potentieel veel problemen vandaan komen. Het zou dus een hele slechte zaak zijn als het hier explodeert, maar dat kan wel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen