Nieuws4 nov '13 13:44

Amerikaanse senatoren op verzoeningstour naar Europa

Auteur: Harmen Simon Teunis

Om de bekoelde banden tussen Amerika en Europa weer wat op te warmen, krijgt Duitsland bezoek van Amerikaanse senatoren. Dat meldt Spiegel Online.

Sinds de onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikanen is de relatie met Europa er namelijk niet beter op geworden. Maar het omschrijven van de relatie tussen Duitsland en de VS, is al een flinke understatement, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. "In Duitsland wordt het eerder als een ijstijd tussen Duitsland en Amerika omschreven. Wat ze voor zonnebranders mee moeten nemen, kun je dan bijna niet voorstellen."

De senatoren komen naar Duitsland om in ieder geval te luisteren naar de zorgen die in Duitsland bestaan. Het nieuws dat de senatoren naar Duitsland afreizen, is afkomstig van de Brussel-correspondent van het Duitse weekblad Der Spiegel. "Het contact zou verlopen zijn via mensen in het Europarlement. Een van de Amerikaanse senatoren zou tegen een Europarlementariër hebben gezegd dat zij begrepen hebben dat er 'zeer gerechtvaardigde zorgen zijn over het spioneren en afluisteren'. Volgens de senatoren is het de hoogste tijd om naar Europa te komen om naar die zorgen te luisteren en erover te spreken."

Kern nog niet besproken
Een gesprek van de Amerikaanse volksvertegenwoordigers zou in ieder geval een opening kunnen zijn om de zwaar onderkoelde relatie tussen Duitsland en de VS een positieve impuls te geven, zegt Marseille. "Het afgelopen weekeinde in Duitsland, met Edward Snowden die door een Duitse parlemantariër is bezocht, werd hier in Duitsland wordt gezien als een mogelijke opening om Snowden misschien wel asiel te gaan verlenen. Het ziet er voorlopig nog helemaal niet naar uit, maar het wordt in Duitsland wel zo gevoeld als een moreel appel."

Dat draagt er volgens Marseille toe bij dat de kern van de zaak nog niet is besproken. "Namelijk wat Amerika nou precies heeft gedaan en wat precies die feiten zijn. In Duitsland wordt het, zeker vanuit de regering Merkel, wel gevoeld als een mogelijkheid om dan echt daadwerkelijk meer te horen. En daar is wel behoefte aan.”

Gerelateerde artikelen