Nieuws11 mrt '14 18:47

'CIA bespioneerde computers Amerikaanse Senaatscommissie'

Auteur: Harmen Simon Teunis

De CIA heeft een waslijst aan wetten overtreden. Dat zegt senator Dianne Feinstein, de voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat.

Feinstein beschuldigt de Amerikaanse spionagedienst ervan te hebben ingebroken in de computers van haar commissie. Zij kwam met een waslijst van voorbeelden van mogelijk illegaal optreden door de CIA. 

Correspondent Reinout van Wagtendonk legt uit dat de ruzie tussen de CIA en de toezichthouders in het Congres in Washington al een aantal maanden speelt en steeds hoger oploopt. De commissie onderzoekt onderleiding van Feinstein in hoeverre de CIA nu gemarteld heeft in de oorlog tegen het terrorisme na 9/11. "Ze willen het interne CIA-onderzoek dat is gedaan zien, en andere interne CIA-documenten hebben. Wat ze daar van krijgen vinden ze dan niet genoeg. Maar wat ze hebben staat op zwaarbeveiligde computers van de commissie."

Toespraak
Feinstein beweert nu dat de CIA heeft ingebroken in de computers om kunnen bekijken wat haar commissie doet. Van Wagtendonk: "Ze noemde dat onder meer een poging tot intimidatie. Ze noemde in een verontwaardigde toespraak vanmiddag voor de Senaat een deel van de waslijst aan mogelijke criminele activiteiten. De CIA, zo zei ze aan het eind, is van de buitenlandse spionage. Die mag specifiek niet binnen de grenzen van de VS optreden, laat staan dat het Congres een doelwit mag zijn."

"Ze heeft haar klachten doorgegeven aan het ministerie van Justitie met het idee dat Justitie een strafonderzoek moet openen. Het is dus nogal wat. Hoewel ze een Democraat is, staat ze er om bekend dat ze in het algemeen de inlichtingendiensten altijd het voordeel van de twijfel geeft.”

Nog geen officiële reactie
De CIA had eigenlijk vorige week al een voorschot genomen in de ruzie, legt onze correspondent uit. "De directeur van de CIA, John Brennon, zat vorige week voor Feinsteins Senaatscommissie. De CIA insinueert dat de commissie niet te vertrouwen is en dat ze hun geheimen moeten beschermen. Maar een officiële reactie is er nog niet. En Senator Feinstein zegt dat ze vanmiddag alleen maar met deze toespraak over de ruzie publiek is gegaan omdat ze in januari en februari verschillende brieven aan de CIA heeft gestuurd met vragen om opheldering, maar dat ze gewoon geen antwoord krijgt.”

Van Wagtendonk verwacht dat de CIA zich nu wel moet verweren. Maar daar schuilt nog een probleem. Want open kaart spelen gaat in tegen te geheimhouding rond de dienst. Daarom is het ook goed mogeijk dat de senator op deze manier antwoord probeert te krijgen op de brieven die zij eerder schreef.

"Als die antwoorden gaan komen, gebeurt dat waarschijnlijk toch weer stiekem achter de gesloten deuren van zo’n commissie. Dan wordt de boze ruzie op die manier weer weggewerkt. Maar het muisje krijgt ongetwijfeld een staartje. De vraag is wat wij van die staart gaan zien. Want het wordt waarschijnlijk toch weer met de mantel der liefde bedekt, want het gaat toch om staatsgeheimen van de CIA", aldus Van Wagtendonk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen