Nieuws18 nov '13 07:08Aangepast op 25 aug '16 14:21

Toename digitale aanvallen op Defensie-industrie

Auteur: Harmen Simon Teunis

De defensie-industrie krijgt steeds vaker te maken met hackers die in willen breken in hun netwerken. Dat zeggen onder meer radar-specialist Thales en onderzoeksinstituut TNO vandaag in het Financieele Dagblad.

Om het hacken tegen te gaan, heeft het kabinet 50 miljoen euro vrijgemaakt om versneld een Cyber Taskforce Defensie op te zeten.

FD-Redacteur Rob de Lange legt uit dat de aanvallen op het bedrijfsleven en de defensie-industrie van twee kanten kunnen komen: "Aan de ene kant gaat het om criminele bendes die uit zijn op de technologie van Thales of Damen Shipyards. Dan gaat het om criminaliteit. Aan de andere kant  gaat het om ouderwetse spionage; landen die proberen in te breken in de Defensie-netwerken van ons land.”

Spionage is natuurlijk geen nieuw fenomeen. Het probleem is alleen dat de wijze waarop gespioneerd wordt ook met de tijd mee gaat. "Alleen was er toen nog geen internet en waren er nog geen digitale mogelijkheden. Het gaat om een oud probleem in een nieuwe setting, zou je kunnen zeggen. Het wordt wel heel serieus genomen. Vandaar dat er ook door Defensie zelf nu heel serieus aandacht aan wordt besteed in de vorm van het commandocentrum."

Voor zover bekend is in het digitale verleden op zich niets groots totaal mis gegaan, zegt De Lange. "Mijn beeld is een beetje dat iedereen nog aan het aftasten is hoe we dit voldoende tegen kunnen gaan. Wat hebben we nodig als land om er voor te zorgen dat we ook veilig blijven?  Bij Defensie vindt het kabinet dat je dat niet meer in je eentje kunt doen en vanuit de kazerne het land een beetje in de gaten kunt houden. Vandaar dat ze ook heel nauw samenwerken met onderzoeksinstellingen als TNO en partijen uit de Defensie-industrie zelf maar ook met het bedrijfsleven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen