Nieuws23 sep '11 19:30Aangepast op 24 sep '11 22:46

Israël: Palestijnen willen staat zonder vrede

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Palestijnse Autoriteit vrijdag verweten dat zij een staat zonder vrede wil.

Hij benadrukte dat zijn land vrede met de Palestijnen nastreeft, maar dat die vrede niet zonder veiligheid mogelijk is.

“Wij willen vrede met de Palestijnen", zei de premier van Israël Benjamin Netanyahu, vrijdag in zijn speech tijdens de Algemene Vergadering. "Maar de Palestijnen willen een staat zonder vrede."

Netanyahu sprak ongeveer een uur later dan de Palestijnse president Mahmoud Abbas de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.

Lees hier wat president Abbas eerder vrijdag zei tegen de VN.

Israël is fel gekant tegen de Palestijnse aanvraag voor een volwaardig VN-lidmaatschap.

Volgens de Israëlische premier kan er geen Palestijnse staat komen voordat de twee landen eerst vrede met elkaar hebben gesloten. "Nadat zo'n vredesovereenkomst is gesloten, zullen wij de eerste zijn die de Palestijnse staat verwelkomd."

"Als we ons nu terugtrekken uit de Palestijnse gebieden, komt de veiligheid van Israël in gevaar", zei Netanyahu. "We hebben militaire terreinen nodig om ons te beschermen tegen aanvallen vanuit onze buurlanden."

"Israël is een klein land. Zonder de Gaza en Westbank, zijn we maar 9 miles groot. Hoe bescherm je zo'n klein land? We hebben veilige en bevechtbare grenzen nodig." Hij doelde hiermee onder andere op omstreden Israëlische nederzettingen in de Gazastrook en de Westbank.

Veiligheid Israël
De premier zei een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever te aanvaarden, mits dat geen tweede Gazastrook wordt. Hij verwees naar de talrijke beschietingen van Israëlische steden vanuit de Gazastrook, waaruit Israël zich in 2005 terugtrok.

"We hebben ons in 2000 uit Libanon en in 2005 uit de Gaza terug getrokken om vrede te stichten", zei Netanyahu. "We hebben precies gedaan wat een veel genoemde theorie zegt: "Ga weg en trek je terug tot de grenzen die in 1967 bepaald zijn"."

Dat hebben we geprobeerd: we hebben duizenden mensen uit hun huizen gehaald en onze synagogen en graven geruimd. Daarna hebben we de sleutels van Gaza aan president Abbas gegeven."

"Volgens jullie theorie zou het goed moeten komen. Zo zouden we vrede kunnen stichten", zei hij.

"Maar dames en heren, het is niet gelukt. We kregen oorlog. Het heeft de Islamitische storm niet doen neergaan. Het heeft de storm alleen maar dichterbij gebracht en sterker gemaakt. Ze hebben duizenden raketten op ons afgevuurd en de internationale troepen hebben Israël destijds niet kunnen beschermen."

Erkenning Israëlische staat
Volgens de Israëlische premier is de kern van het probleem dat de Palestijnen de Joodse staat niet erkennen. "Abbas: draai niet langer om dit probleem heen. Erken de Israelische staat", drong hij aan.

"Ook de Palestijnen moeten hun eigen staat krijgen. Maar ze zullen compromissen moeten sluiten. Dat zal ons lukken, maar de Palestijnen moeten niet langer onze historische wortels in dit gebied negeren."

Vredesonderhandeling
De president riep Palestina op om vredesonderhandelingen te beginnen. "Direct, laten we meteen beginnen in het gebouw van de Verenigde Naties. Als we elkaars overwegingen uitleggen, dan komen we er wel uit. Alleen kan ik geen vrede maken, dat moeten we samen doen. Abbas: ik reik je mijn hand. Laten we het proberen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen