Agressie
Abbas sprak vrijdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Daarbij heeft hij het Israëlische nederzettingenbeleid en de "agressie" van de Israëlische regering aangewezen als verantwoordelijk voor het stagneren van het vredesproces.
"Onder bescherming van het Israëlische leger voeren kolonisten iedere dag aanvallen uit op onze huizen, scholen, moskeeën en akkers. Israëlische autoriteiten hebben niets gedaan om dit tegen te gaan, en wij houden ze volledig verantwoordelijk voor de misdaden van de kolonisten."
"De tijd is gekomen dat het Palestijnse volk na decennia van bezetting en onderdrukking zijn vrijheid en onafhankelijkheid verwerft."
Abbas verliet het spreekgestoelte onder luid applaus, gejuich en een staande ovatie van het merendeel van de toehoorders.
Veto
De Israëlische premier Netanyahu zal snel na Abbas het woord nemen. Naar verwachting zal hij de unilaterale aanvraag van de Palestijnse autoriteit scherp veroordelen.
Voorafgaand aan zijn toespraak vroeg Abbas bij secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon formeel het volwaardige lidmaatschap van de Verenigde Naties aan.
De oproep van Abbas zal de Verenigde Naties verdelen tussen de overgrote meerderheid van voorstanders en minderheid van tegenstanders van unilaterale actie. De tweederde meerderheid die vereist is voor bevestiging van het lidmaatschap zullen de Palestijnen zeker halen.
Vaticaan
Volwaardig lidmaatschap van de VN is voor de Palestijnen evenwel nog ver weg. Dat vereist goedkeuring van de Veiligheidsraad, waar de Verenigde Staten een veto inzetten zolang Israël niet betrokken is bij de oprichting van een Palestijnse staat.
Maar de Algemene Vergadering kan wel de diplomatieke status van proto-Palestina veranderen, van de huidige observerende "entiteit" zonder stemrecht, tot permanent observerende staat, analoog aan de status van het Vaticaan.