Nieuws26 jun '14 06:46Aangepast op 26 jun '14 11:20

'Moedwillig faillissement van Neckermann'

Auteur: BNR Webredactie

De directie van Neckermann heeft het bedrijf moedwillig failliet laten gaan en heeft het faillissement goed voorbereid. Dat zegt de Belgische vakbond BBTK.

Er zijn verschillende aanwijzingen voor, zegt Bart Leybaert van de BBTK. "Ten eerste in het oog springend en eigenlijk een klap in het gezicht van het personeel: amper een dag nadat het faillissement was uitgesproken door de rechtbank van Breda, was de nieuwe website online. We weten allemaal dat een professionele website maken langer duurt dan een dag." Verder noemt Leybaert het op voorhand scheiden van de goede en slechte kredieten, het overdragen van goede klanten aan een dochteronderneming en de directeuren van het vorige failliet die zijn blijven zitten andere aanleidingen voor het wantrouwen.

Belgische belangen
Leybaert behartigt de belangen van de Belgische werknemers die ontslagen zijn. Het postorderbedrijf Neckermann werd dinsdag failliet verklaard. Een paar uur na het faillissement werd een overeenkomst over een doorstart, in afgeslankte vorm, bereikt. De bond wil dat de curator onderzoekt of er fraude in het spel is.

'Schandalige opmerking'
De directeur van Neckermann, Andreas Ezinga, vindt het een bitter verwijt. "Het is natuurlijk een schandalige opmerking en volledig niet op feiten gebaseerd. Maar ik hoorde de opmerking gister en heb er een dag over nagedacht. Voor alle betrokkenen is het bijzonder treurig. Een groot deel van de werkgelegenheid verdwijnt, dus dat daar verdriet, woede en ergernis is, kan ik me ook wel weer voorstellen."

De snelheid van de nieuwe website,kan Ezinga verklaren: "Er is sprake geweest van een zogenaamde pre-pac. Dat betekent dat je enige dagen samen met een stille bewindvoerder kijkt wat de mogelijkheden zijn. Dus wat dat betreft was die website er zeker niet binnen 24 uur. En we hebben veel ervaring met internetondernemingen, dus we hebben de expertise in huis om snel iets dergelijks te realiseren."

Hij overweegt geen juridische stappen tegen de bond. "Dat was wel mijn eerste reactie, maar dat was ook bij mij door emotie ingegeven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen