Nieuws11 mrt '14 09:29

Japanse regering drie jaar na 'Fukushima' niet vies van kernenergie

Auteur: BNR Webredactie

Drie jaar na de Fukushima-ramp lijkt de regering niet meer zo vies van kernenergie. De Japanse regering wil, ondanks hevige protesten, nog dit jaar een aantal centrales van Fukushima heropenen.

Dat ligt zeker vandaag erg gevoelig, precies drie jaar na de ramp. Er lekken nog altijd honderdduizenden liters radioactief water de grond en de zee in.

Stress
Correspondent Wouter van Cleef is in het gebied en hij merkt dat de sfeer steeds minder wordt. "Ik kom hier al een paar jaar. Wat mij opvalt is dat het nu wel meer is opgebouwd. Er is meer bedrijvigheid. Dat is positief. Maar de stemming is slecht. Het is zelfs zo erg dat stress meer doden heeft veroorzaakt dan de ramp zelf."

Hele groepen mensen zijn nog steeds geëvacueerd of werkloos. "Ze zitten nog steeds in de ellende. Dat is een punt dat nu steeds meer aandacht krijgt."

Business ligt plat
Dat er nog altijd vele liters radioactief water de grond en de zee in lekken, leidt tot veel onzekerheid. "Veel mensen zijn visser, die zijn er allemaal heel negatief over. Die denken dat hun hele business de komende jaren op z'n gat ligt. Dat creëert een deel van de onzekerheid en leidt tot stress en ellende."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen