Nieuws17 jan '13 17:48Aangepast op 18 jan '13 09:38

KNRM doet nu ook ijsreddingen

Auteur: BNR Webredactie

De reddingsmaatschappij KNRM doet deze winter ook ijsreddingen. Niet bij de kleine vaarten en meertjes, maar bij grote open wateren, zoals op het Markermeer. De KNRM kan namelijk veel verder het ijs op dan de brandweer.

Grote meren die dichtvriezen trekken al snel waaghalzen aan, meent Symon Zondervan, schipper van de Marker-reddingsboot. Vanuit station Marken werkt de KNRM daarom nu samen met de brandweer die traditioneel mensen redt die door het ijs zijn gezakt.

Brandweer
Het werkterrein vanuit station Marken beslaat een enorm gebied, verzekert Tijs Klaver van de reddingsmaatschappij. Tussen Monnickendam en Marken is de Gouwzee namelijk een paar kilometer breed. "De brandweer is beperkt inzetbaar omdat ze met hun bluspak niet het ijs op gaan", zegt Klaver.

De brandweer heeft moeite verder te reiken dan een ladder lang is, terwijl de reddingsbrigade van de KNRM tot honderden meters ver het ijs op kan dankzij speciale overlevingspakken. De reddingsmaatschappij denkt overigens dat het komend weekend nog veel te gevaarlijk is om op de Gouwzee te schaatsen.

Gerelateerde artikelen