Nieuws29 nov '12 16:38

Chauffeur's dilemma: trucken of tukken?

Auteur: Thijs Baas

Ongelukken met vrachtwagens worden vaak veroorzaakt door een verminderde alertheid van de chauffeur.

Tot die conclusie komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Chauffeurs zijn vaak moe, maar kunnen niet pauzeren omdat er volgens Rijkswaterstaat achttienhonderd parkeerplaatsen te weinig zijn. Feit is volgens voorzitter Tjibbe Joustra van de onderzoeksraad dat vermoeidheid vaak leidt tot minder scherpte bij de chauffeurs.

"Jaarlijks hebben we ongeveer duizend ongelukken met vrachtwagens op de Nederlandse wegen, waarbij 23 doden vallen en iets over de 100 ernstig gewonden. Dus dat is toch een behoorlijk aantal ongelukken, ondanks het feit dat vrachtwagens steeds veiliger worden door technische maatregelen en dat men door de inrichting van wegen de veiligheid probeert te bevorderen."

Parkeerplaatsen
Volgens chauffeurs zijn er te weinig parkeerplaatsen en dat wordt bevestigd door Rijkswaterstaat. "Vermoeidheid is in 10 tot 25 procent van de gevallen echt een oorzaak van ongelukken. Het kan optreden door lange werktijden, doordat de chauffeur wisseling van diensten heeft. Wat wij bepleiten is dat er bij de transportondernemers meer aandacht komt voor dit fenomeen."

Die ondernemers moeten meer open staan voor de problematiek en de persoonlijke omstandigheden van de chauffeur. "Als de rij- en rusttijdenwet als een minimum wordt gezien en niet als een maximum, dan denken wij dat dat eraan bijdraagt om het verschijnsel mee te werken. Bedrijven staan onder druk, we zitten in een crisis en sommige chauffeurs hoeven er niet bij hun baas mee aan te komen." 

Klapbanden
Sommige dingen zijn vrij eenvoudig te voorkomen. Klapbanden die ontstaan door te lage bandenspanning. Daar wordt te weinig op geoefend en te weinig voorlichting over gegeven, zegt Joustra. Als je niet remt maar probeert de wagen weer op het rechte spoor te krijgen en daarna langzaam de auto laat uitvieren, dan hoeft een klapband niet tot ongelukken te leiden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen