Nieuws16 dec '12 19:14

PvdA: ontwikkelingshulp voor allerarmsten

Auteur: Melvin Captein

Ontwikkelingssamenwerking moet volgens de PvdA geconcentreerd worden op de allerarmste landen. Niet alle huidige 15 partnerlanden kunnen daar toe gerekend worden, vindt de partij.

De kwestie komt maandag in de Tweede Kamer aan de orde tijdens de bespreking van het beleid voor ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel, dat onder de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken valt.

Op dit moment zitten ook nog opkomende economieën bij de partnerlanden. Dat moet in de toekomst veranderen, aldus PvdA-Kamerlid Marit Maij. Zo staat Indonesië op dit lijstje. Volgens haar kan in dat land beter het maatschappelijk middenveld gesteund worden.

Regionale blik
Daarnaast moet bij de partnerlanden volgens de regeringspartij ook meer met een regionale blik gekeken worden. Maij noemt als voorbeeld partnerland Mali. Daar zijn de problemen niet beperkt tot dat Afrikaanse land. Om effectief te zijn is het volgens haar nodig dat hier ook naar de omringende landen wordt gekeken.

Het aantal partnerlanden is onder het vorige kabinet teruggebracht van 33 naar 15. Het moest leiden tot meer focus en minder versnippering in het ontwikkelingsbeleid. Ook werd het aantal speerpunten beperkt tot vier terreinen waarop Nederlandse bedrijven en hulporganisaties veel expertise bezitten. Het huidige partnerlandenbeleid loopt tot 2015.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen