Nieuws22 apr '12 14:17Aangepast op 22 apr '12 16:25

Nederlandse val goed nieuws voor Hollande | Column

Auteur: Stefan de Vries

De crash van het kabinet Rutte gistermiddag, kan goed nieuws betekenen voor de socialistische Franse presidentskandidaat François Hollande.

Door Stefan de Vries

Na zeven weken onderhandelen achter gesloten deuren, heeft Geert Wilders de deur dichtgegooid voor de wankele rechts-xenofobische regering. Met deze nieuwe politieke ontwikkelingen is het zo goed als zeker dat Nederland zich niet aan de begrotingsafspraken houdt die het met de Europese partners heeft gemaakt.

Ironisch genoeg, en tot ergernis van velen, was Nederland juist de hardliner tegen landen als Griekenland, Spanje en Portugal. De ‘knoflooketers’ die er niet in slaagden hun huishoudboekje op orde te krijgen, moesten van de arrogante Jan Kees de Jager met de billen bloot. Sinds Nederland in recessie is, en sinds de ontwikkelingen in het Catshuis, is de polderhubris een klassiek geval van de pot verwijt de ketel.

Veranderd landschap
De Nederlanders gaan waarschijnlijk net voor of net na de zomer naar de stembus. De resultaten kunnen het Europese politieke landschap grondig veranderen. De nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom (40 jaar oud, een baby als hij een Franse politicus zou zijn) zal ongetwijfeld een sleutelrol spelen bij de vorming van een nieuwe regering. Ook Emile Roemer (SP), die veel weg heeft van de Franse extreem-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, komt mogelijk in een nieuwe coalitie. Samen kunnen zij een kabinet vormen met een rood-roze kern.

Link met Frankrijk
Maar wat heeft het Binnenhof te maken met de Franse presidentsverkiezing van vandaag? Eigenlijk alles. Sinds de eurocrisis heeft de nationale politiek in een lidstaat min of meer invloed op de politiek in een ander Europees land. Anders gezegd: wat er gebeurt in ‘Brussel’ bepaalt in grote lijnen de nationale politieke agenda. Een gegeven waar niet alleen de 44,5 miljoen Franse kiesgerechtigden vandaag rekening mee zouden moeten houden, maar straks ook de 12,5 miljoen Nederlandse kiezers.

Politieke kleur
Het is niet onmogelijk dat de nieuwe Nederlandse premier dezelfde politieke kleur zal hebben als de (waarschijnlijke) nieuwe Franse president. Dat betekent een einde aan de harde opstelling van Nederland in Europa en een radicale verandering van de toon aan de tafel van de Europese Raad. Net als François Hollande heeft ook de PvdA al laten weten het nieuwe Europese verdrag van 1 maart j.l., te willen heronderhandelen.

Sociale omstandigheden
Bezuinigingen zullen minder hard zijn, er komt meer aandacht voor sociale omstandigheden en wat meer tijd voor de lidstaten om de begrotingen op orde te krijgen. Dat zal het een stuk makkelijker maken voor zowel de Franse president als de Nederlandse regering om de noodzakelijke hervormingen wat minder pijnlijk te laten lijken.

De Nederlandse politieke crisis aan de vooravond van de Franse presidentsverkiezing is dus uitstekend nieuws voor François Hollande en de Europese socialisten. Of het ook goed nieuws is voor de half miljard Europese burgers, dat zal de tijd leren.

Gerelateerde artikelen