
Beiroet is de afgelopen tijd getroffen door meerdere aanslagen. Vorige week kwam de Libanese oud-minister en oppositiepoliticus Mohammed Shattah om het leven door een bomaanslag. Eind november kwamen ruim 23 mensen om door twee grote explosies bij de ambassade van Iran.
De bom explodeerde aan de zuidkant van de stad, waar de sjiitische beweging Hezbollah haar hoofdkwartier heeft. Op de lokale televisie waren diverse uitgebrande autowrakken te zien. Gevels van nabijgelegen gebouwen raakten gehavend door de klap.
Aanslag voorspeld
"Ik sta nu op het balkon in Beiroet en kijk uit over de stad, waar ik vandaag heb rondgelopen en iedereen heel zenuwachtig is", vertelt Martijn van der Kooij vanuit Beiroet. "Dat komt omdat deze aanslag al voorspeld was. Ik reed na de moord op Shattah langs het hoofdkwartier van Hezbollah, waar nu die bom is ontploft. Toen zei iedereen al dat er een vergelding kwam."
Hij licht toe: "Zo werkt het in Libanon heel vaak. Er wordt iemand vermoord van de ene partij, vervolgens komt er een vergelding van de andere partij. En wat het enge is: je ziet een soort intensivering. Het is nog geen week geleden dat die politicus Shattah is vermoord en nu zie je al de vergelding. Met een dodenaantal dat overigens oploopt."
Spanningen opgelopen
De spanningen tussen de diverse bevolkingsgroepen in Libanon zijn verhevigd door de burgeroorlog in buurland Syrië. Hezbollah heeft strijders de grens over gestuurd om de Syrische president Bashar al-Assad bij te staan. Assad behoort tot de alawieten, een geloofsgemeenschap die voortkomt uit de sjiitische islam. Zijn tegenstanders zijn vooral soennieten.
Het kleine Libanon dreigt steeds meer in het Syrische conflict te worden meegezogen. In het land aan de Middellandse Zee, dat ruim 4 miljoen inwoners telt, worden momenteel ook nog meer dan 800.000 ontheemde Syriërs opgevangen.