Jonge politici slaan handen ineen en bedenken nieuw pensioenstelsel
Iedereen, dus ook zzp’ers, moet worden verplicht geld opzij te leggen voor het pensioen. Dat geld wordt vervolgens in een persoonlijke spaarpot gestopt.
Dit plan hebben drie afgevaardigden van de jongerenpartijen van PvdA, D66 en VVD zondag bij Buitenhof gepresenteerd.
Als het aan Thomas Ronnes van de Jonge Socialisten (PvdA), Paul Le Doux van de JOVD (VVD) en Ilja Boelaars van de Jonge Democraten (D66) ligt, gaat het huidige pensioenstelsel op de schop. Het is systeem biedt volgens de jongeren fantoomzekerheid. “De pensioenfondsen hebben geen buffers meer en als de beurzen tien procent lager eindigen, moeten de fondsen de pensioenen tien procent korten, maar dat lijken de meeste mensen nog niet door te hebben.”
Uitvoerder naar keuze
In het nieuwe systeem spaart iedereen voor zijn of haar pensioen, dus ook zelfstandigen. Dat pensioengeld wordt voor mensen in loondienst dan nog wel door de werkgever ingehouden. Het geld wordt echter niet langer in een algemeen, 'ondoorzichtig', pensioenfonds gestort, maar op een persoonlijke rekening bij een pensioenuitvoerder naar keuze. Deze uitvoerder zal het geld ook beleggen, maar daarbij zal meer rekening worden gehouden met de persoonlijke situatie.
Doordat het om persoonlijke rekeningen gaat, kan voor ouderen en jongeren toch verschillend worden belegd: voor de ouderen met minder risico, voor jongeren met meer risico maar ook met meer kansen.
“Je ziet dat pensioenfondsen nu vaak in een spagaat zitten: ze willen risico nemen voor jonge spaarders om een hoog rendement te halen, maar ze nemen dat risico niet omdat dit direct negatief effect kan hebben voor oudere spaarders”, aldus Boelaars.
Zzp’ers
In het plan worden zzp’ers dus ook verplicht om geld opzij te zetten voor het pensioen. Dat veel zelfstandigen dat nu niet doen, heeft volgens de jonge politici te maken met de hoge kosten. Deze kosten moeten zzp’ers in de toekomst in hun tarief verwerken, zeiden de drie jongen mannen aan tafel bij Buitenhof.
En groot voordeel van het nieuwe plan is volgens de initiatiefnemers dat 'de perverse solidariteit van laag- naar hoogopgeleide pensioenspaarders' ingedamd zal worden. De metaalwerker zal niet meer aan het pensioen van zijn eigen manager hoeven mee te betalen.''
Collectief
En het huidige pensioenstelsel, daar wordt, als het aan de heren ligt, een streep onder getrokken. Het geld blijft staan waar het nu staat, die pensioenpotten zullen daardoor langzaam leeglopen en ondertussen sparen we massaal, maar niet langer collectief, voor ons pensioen.
De plannen zijn nog niet officieel voorgelegd aan de moederpartijen.