Nieuws10 sep '12 11:46Aangepast op 10 sep '12 15:49

Van Haersma Buma blijft in de Kamer

Auteur: Thijs Baas

De missie van het CDA stopt niet bij de verkiezingen van woensdag. Daarom blijft Sybrand van Haersma Buma sowieso in de Tweede Kamer als leider van de CDA-fractie, ongeacht de uitkomst van de verkiezingen.

"De Kamer is de plek waar ik het verhaal van het CDA het best kan uitvoeren. Na de verkiezingen gaat de opdracht door, voor mij en voorzitter Ruth Peetoom. We zijn gezamenlijk begonnen en ik zie het als een verantwoordelijkheid om door te gaan. Wat ik nu uit de partij hoor is het gevoel gezamenlijk ook heel sterk dat die missie verder gaat", zegt de christendemocraat.

Idealen
Er zijn nog voldoende idealen te verwezenlijken, zegt Buma tegen BNR's Paul van Liempt. En de boodschap van het CDA is zo concreet als wat: wat in Nederland op dit moment ontbreekt is een goede moraal. "En moraal is ook dat Den Haag initiatieven vanuit de regio moet ondersteunen. Zo wil een regio als Zuid-Nederland heel veel tot stand brengen en daar moet Den Haag op inspelen."

Het CDA is daarom keihard nodig om een sterk kabinet te vormen, meent Van Haersma Buma. "Alleen een stem op het CDA is een goede strategische stem", zegt hij tegen Paul van Liempt. Zo'n stem maakt wat hem betreft alle coalities mogelijk die de stabiliteit bevorderen. En dat kan als het aan hem ligt zowel een Kunduz-coalitie als een coalitie met VVD en PvdA zijn.

Zakenkabinet
Een zakenkabinet, zoals CDA-prominent Herman Wijffels voorstaat, heeft bepaald niet Van Haersma Buma's voorkeur en een coalitie met de linkse partijen zit er voor Van Haersma Buma al helemaal niet in. "Ik ga absoluut geen kabinet steunen van PvdA, SP en GroenLinks. Er moet een kabinet komen vanuit een sterk midden. We moeten niet na 12 september nog eens vier jaar ruzie maken."

De inhoud dus. En die dreigt in de huidige campagne behoorlijk op de achtergrond te raken. "De campagne lijkt alleen nog maar het verst met modder kan gooien, terwijl het belangrijkste is om een crisis op te lossen. De crisis los je niet op door elkaar vanaf de flank te bestoken. Het gaat veel te veel over personen, terwijl het zou moeten gaan over de moraal. Het is de kern van waar de crisis begonnen is, en het is ook de kern van hoe we weer uit de crisis komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen