Nieuws10 dec '12 10:53

Plan voor omvallende banken ligt op tafel

Auteur: Pieter van den Akker

De VS en Groot-Brittannië presenteren later op maandag een gezamenlijk plan hoe om te gaan met grote banken die dreigen om te vallen. Dat schrijft de krant Financial Times maandag.

Dat kondigen Martin Gruenberg van de de Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation en Paul Tucker, vicegouverneur van de Britse centrale bank in het dagblad aan.

Verliezen accepteren
Het plan pakt het probleem van banken die 'too big to fail' - grote internationale banken die 'te groot zijn om om te vallen' - aan. Daarbij zouden aandeelhouders en obligatiehouders worden gedwongen om verliezen te accepteren. Het topmanagement van de betreffende bank kan worden ontslagen, maar de belangrijkste operaties worden voortgezet. Ook de gezonde delen van de bank zouden blijven functioneren, waardoor de schade voor de bredere economie wordt beperkt.

Systeembanken
De blauwdruk die Tucker en Gruenberg gaan presenteren zou niet alleen gelden voor de 12 grote Britse en Amerikaanse banken, maar ook voor 16 'systeembanken' in andere landen. Daar zou ING mogelijk ook onder vallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen