Nieuws13 jun '13 12:48Aangepast op 19 jun '13 15:15

VVD en PvdA willen zuinig snijden

Auteur: BNR Webredactie

De coalitie zal volgend jaar zes miljard euro bezuinigen. Dat zeiden PvdA-leider Diederik Samsom en en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra donderdag. Het kabinet richt zich bij nieuwe bezuinigingen op de ramingen van de Europese Commissie.

VVD en PvdA zullen zich houden aan het regeerakkoord, waarin verwezen wordt naar de Europese begrotingsregels. En die regels worden uitgelegd door eurocommissaris Ollie Rehn, zei Samsom. Rehn gaf Nederland de opdracht om zes miljard euro te bezuinigen.

Nieuwe ramingen
Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vormen de Europese ramingen een ‘nieuwe werkelijkheid' die naast de ramingen van het Centraal Planbureau zijn komen te staan. De Europese Commissie komt in november met nieuwe ramingen en zal dan beslissen of Nederland extra tijd krijgt om het begrotingstekort onder de 3 procent te brengen, mocht die nodig zijn.

Zijlstra voegt er wel aan toe dat het bezuinigingsbedrag kan stijgen als de Europese Commissie tot de conclusie komt dat Nederland onvoldoende heeft gedaan om zijn financiën te saneren. Ook onderstreept hij dat het bij de bezuinigingen om structurele maatregelen moet gaan en niet om bijvoorbeeld het inzetten van meevallers.

Verwarring vanwege Rehn
Eurocommissaris Rehn zorgde twee weken geleden voor verwarring door te stellen dat de norm voor Nederland niet drie procent, maar 2,8 procent is. In gesprek met de Tweede Kamer nam Rehn deze woorden woensdag terug: als de Nederlandse economie zich zo slecht blijft ontwikkelen, hoeft het begrotingstekort ook in 2014 niet onder de drie procent te komen. Hij zei dat het voldoende was om het tekort met zes miljard euro terug te brengen, een procent van het bruto binnenlands product.

Heilige drie procent
Tot nog toe heeft het kabinet altijd gezegd dat een tekort van maximaal drie procent het doel is en dat over bezuinigingen in augustus definitief wordt besloten. Het kabinet heeft ook altijd gezegd af te gaan op ramingen van het Centraal Planbureau. Dat komt vrijdag met nieuwe cijfers. Deze nieuwe ramingen ziet Zijlstra als een tussenstand. “We hebben steeds gezegd dat we een definitief besluit nemen in augustus. Dat blijft zo.''

In of uit de ijskast
De bezuinigingsmaatregelen van 3,3 miljard waarover VVD en PvdA het in het voorjaar al eens werden, maar die door het sociaal akkoord tijdelijk in de ijskast verdwenen, kunnen wat Zijlstra betreft grotendeels blijven staan. Er dient dus nog zo'n drie miljard gevonden te worden om het totale bezuinigingsbedrag van zes miljard te bereiken voor 2014.

Zijlstra benadrukt verder dat hij niet wil tornen aan de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met vakbonden en werkgevers in het sociaal akkoord. Daarin werd onder meer een voor 2014 geplande ingreep in de WW uitgesteld.

De Nederlandsche Bank
Maandag bracht De Nederlandsche Bank naar buiten dat het Nederland niet zal lukken om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen tenzij er zes tot acht procent extra wordt bezuinigd. Als de norm naar beneden moet worden bijgesteld, betekent dit dat de extra bezuinigingen zouden moeten oplopen tot tien miljard euro.

Grotere problemen
Economen van Rabobank schreven woensdag in een kwartaalbericht dat extra bezuinigingen ervoor zullen zorgen dat de Nederlandse economie ook in 2014 niet groeit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen