Nieuws22 apr '13 17:59Aangepast op 26 apr '13 17:10

Napolitano haalt fel uit naar politiek Italië

Auteur: Fleur de Bruijn

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft de Italiaanse politiek maandag tijdens zijn inhuldiging de les gelezen. Hij verklaarde te hebben ingestemd met zijn herverkiezing omdat er een ongekende politieke impasse is.

Hij dreigde af te treden als de politiek niet ingrijpende hervormingen doorvoert. Hij moest af en toe zijn tranen bedwingen toen hij verklaarde het ambt op 87-jarige leeftijd opnieuw te aanvaarden uit diepe bezorgdheid over de politieke situatie.

“Hij zei dat hij deze taak alleen heeft geaccepteerd omdat Italië in een diepe crisis zit. Napolitano wil een regering met vooral technocraten, buitenstaanders die losstaan van politieke partijen. Volgens hem is dit de enige manier voor Italië om uit de politieke impasse komen die nu al twee maanden duurt”, legt verslaggever Anke Truijen uit.

Inauguratie
Napolitano haalde bij zijn inauguratie bitter uit naar het falen en gebrek aan verantwoordelijkheid van de Italiaanse politici, vooral om hun onvermogen de gebrekkige kieswet te hervormen. Truijen: “Zulke felle speeches verwacht je nu vooral van Beppo Grillo, die strijdt tegen alle huidige partijen. Napolitano gaf de politici die de impasse hebben veroorzaakt de wind van voren: ze hebben fouten gemaakt, ze moeten eindelijk aan het werk, ze moeten volwassen worden en hun verantwoordelijk nemen.”

Partijloos kabinet
De president tegen wil en dank hoopt dat een meerderheid aan volksvertegenwoordigers straks bereid is een partijloos technocratenkabinet te steunen. Die moet volgens hem onder leiding van een premier staan die internationaal groot aanzien geniet.

Een van de meest genoemde namen is Giuliano Amato, een 74-jarige centrumlinkse politiek veteraan. Hij is al twee keer premier geweest. De eerste maal dat hij regeringsleider was, van juni 1992 tot april 1993, drong hij het begrotingstekort drastisch terug en bleef als een van de weinige toonaangevende politici onaangetast in een reeks corruptieschandalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen