De danswereld ontdekt nieuwe verdienmodellen
Twee jaar geleden kreeg de cultuursector een flinke bezuinigingsronde voor de kiezen, maar dat deert het Nederlands Dans Theater kennelijk weinig. Met nieuwe verdienmodellen kijkt het theater met frisse blik vooruit.
"Ik schrok helemaal niet, toen ik werd geconfronteerd met de nota ‘Meer dan kwaliteit’ van Halbe Zijlstra", zegt Robert van Leer, zakelijk directeur van het Nederlands Dans Theater (NDT) op BNR. Voordat hij aantrad bij dit danstheater, werkte hij bij het Lincoln Centre in New York en de Barbican in Londen; grote cultuurinstellingen waar hij gewend was om te werken met een breed verdienmodel. Verschillende inkomstenbronnen zorgden ervoor dat hij risico beter kon spreiden. Dat wil hij ook voor elkaar boksen bij het Nederlands Dans Theater.
Nederland was rots in branding
"In het buitenland werd verbaasd gereageerd op het bezuinigingspakket. Nederland werd altijd gezien als het land waar de samenleving op het hoogste niveau investeerde in cultuur. Men dacht: als dit nu de tendens is in Nederland, wat gebeurt er dan in andere landen?", zegt Van Leer. Er is veel veranderd in een aantal jaar. Vanaf 2008 veranderde wereldwijd de samenwerking tussen cultuur en de samenleving, cultuurinstellingen kwamen meer op eigen benen te staan. "Niet altijd slecht hoor", voegt hij toe.
Nieuwe inkomstenbronnen
De zakelijk directeur is een rasoptimist, blijkt ook uit zijn gesprek met Paul van Liempt. Hij ziet dan ook volop mogelijkheden voor het NDT om te groeien en het aantal inkomstenbronnen te verbreden. Een endowment fonds zou een belangrijke rol kunnen spelen, hier is het theater nog mee in volle gang. "Naast inkomsten uit kaartverkoop en sponsoring en subsidies is het ook belangrijk om kapitaal te hebben. In de VS bijvoorbeeld is het heel normaal om soms zelfs miljarden op de bank te hebben. Het rendement vormt een belangrijke inkomstenbron."
In Nederland past het nu nog niet om dergelijk kapitaal te hebben, het rijmt niet met het subsidiestelsel, zegt Van Leer. "Ik heb hierover gesproken met het ministerie, maar het is er nog niet. Het ministerie van Cultuur kent dit systeem, ze zien het in het buitenland een vinden het een goed idee. De politiek wil dat cultuurinstellingen meer gaan ondernemen. Maar er is nog geen gepaste manier gevonden om een dergelijk fonds door te zetten."
Bereik vergroten
Bij ondernemerschap horen nieuwe mogelijkheden en daarbij hoort dus risico. Een risico is de samenwerking met Pathé bioscopen. Vier dansvoorstellingen van het NDT waren afgelopen tijd live te volgen in zo'n 400 bioscopen wereldwijd. "We willen door middel van andere media het bereik verspreiden en dus vergroten. Het betekent de digitalisering." Mensen die gewend zijn om naar de bioscoop te gaan en niet naar theater, kunnen toch kennismaken met danstheater. Bovendien zijn voorstellingen op veel meer plekken te zien. "Op dit moment is dit project niet winstgevend, het dekt alleen de kosten. Maar dat is nu niet belangrijk, dit is jaar één. Over een aantal jaar gaan we kijken hoe we dit kunnen uitbouwen."
Ook wil het NDT in de nabije toekomst een eigen plek hebben op platformen als Youtube, het theater voorstellingen kunnen streamen en als dowload kunnen aanbieden.
NDT
Het Nederlands Dans Theater staat wereldwijd hoog aangeschreven en bestaat uit twee groepen: Nederlands Dans Theater 1 en Nederlands Dans Theater 2.