Nieuws3 apr '14 17:40

De appels verliezen van de peren

Auteur: BNR Webredactie

Appels met peren vergelijken kan wel degelijk. Het CBS deed het en kwam tot de conclusie dat er vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis meer peren dan appels van de boom zijn geplukt.

De peer heeft de appel verdrongen van de koppositie in de fruitbusiness. Het CBS publiceerde vandaag een onderzoek waaruit bleek dat er voor het eerst in de geschiedenis van de fruitteelt meer peren dan appels zijn geplukt: 327 miljoen kilo tegenover 314. “We zijn steeds meer peren gaan telen vanwege de betere prijs en de nieuwe markten, zoals China”, zegt Johan van Haarlem, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie.

Van Haarlem zag de opmars van de peer aankomen: vorig jaar was het areaal peren al groter dan dat van de appels. “In Nederland heb je te maken met een beperkte beschikbare hoeveelheid grond en dan moet je wel eens het een tegen het ander ruilen.”

Adieu appel?
Gaat de appel nu down the drain, nu de peer hem heeft ingehaald? Van Haarlem verwacht van niet. “Ten opzichte van de peer zal de appel in een min of meer evenwichtige situatie blijven vertoeven. We zijn met appels ook stevig aan de markt.” Nederland is de op drie na grootste perenproducent in de EU. Alleen Italië, Spanje en België zijn groter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen