Nieuws21 jul '14 13:34

Een meester op de kleuterschool? Ja, graag!

Auteur: Bram van Dijk

Niet alleen in het lager en middelbaar onderwijs, maar ook op de kleuterschool is dringende behoefte aan mannen. Uit een onderzoek van het Oostenrijkse ministerie van Sociale Zaken blijkt dat een man goed is voor de ontwikkeling van jongetjes.

Acteur Tygo Gernandt leest voor tijdens het Voorleesontbijt in 2006
Acteur Tygo Gernandt leest voor tijdens het Voorleesontbijt in 2006

"Als je alleen maar kleuterleidsters hebt dan kruipen jongetjes een beetje in hun schulp. Ze worden rustiger", zegt Philip Dröge, wetenschapscolumnist voor Metro en hoofdredacteur van Faqt.nl. "Jongens houden van ruwe spelletjes. Maar kleuterleidsters zijn meestal wat strenger, waardoor ze zich rustiger houden en het wildere gedrag voor later bewaren, als er geen toezicht is."

Bij een man voor de klas is dit anders. "Het onderzoek zegt: je hebt juist een man nodig die jongetjes wat meer ruimte geeft. Jongetjes vertonen dan natuurlijk gedrag en dan kan zo'n man dat gaan corrigeren." Voordeel is dat de jongetjes beter weten waar hun grens ligt. "Want als jongens dat wildere gedrag vertonen waar een kleuterleider niet bij is, dan zie je minder correctie. Ze gaan misschien iets te ver, ze stompen net iets te hard."

95 procent vrouw
Je krijgt dus wat beter ontwikkelde jongetjes als daar een man bij is, maar uit Nederlands onderzoek blijkt dat op dit moment 95 procent van de kleuterleiders vrouw zijn. "Op de ene of andere manier spreek het mannen niet aan. Het kan wel, in Noorwegen is 30 procent van de kleuterleiders man, dus met een bepaalde campagne kan je het een beetje stimuleren", denkt Dröge.

"Maar ik denk dat er ook problemen zijn bij de bevolking met mannen die zich met kleine kinderen bezighouden. Ik denk dat mannen over het algemeen minder worden vertrouwd, dus dat ze ook minder snel geneigd zijn om zo'n baan te nemen. Misschien word je heel erg snel gezien als pedofiel. Waarom interesseert een man zich voor kleine kinderen, waarom vindt hij dit leuk? Dan wordt het al heel snel verdacht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen