Nieuws14 mei '14 09:46Aangepast op 14 mei '14 13:53

Wientjes: 'Verkoop tafelzilver om staatsschuld te verlagen'

Auteur: Thijs Baas

De economische groei in Nederland kan volgend jaar met gemak oplopen tot 2 procent. Dat zegt Bernard Wientjes tegen BNR. Een groei 1,5 tot 2 procent is op termijn ook simpelweg te weinig om de vergrijzing te kunnen financieren, zegt de scheidend VNO-NCW-voorzitter in BNR Paul van Liempt.

Het moment dat Nederland zijn tafelzilver moet verkopen komt steeds dichterbij. Nu aan de Europese 3 procents-begrotingseis is voldaan, wordt het tijd om ook de Nederlandse schuld onder de 60 procent te brengen, en de beste manier om dat te bereiken is om bijvoorbeeld ABN Amro te verkopen."We hebben voldaan aan de 3 procents-begrotingseis van Europa. Maar nu moeten we nog naar 60 procent schuld, in plaats van 72 procent. Dan is het fantastisch als je ABN Amro voor een mooi bedrag kunt verkopen. We hebben nog SNS, maar we kunnen bijvoorbeeld ook een minderheidsbelang in Tennet of Gasunie verkopen."

Staatseigendommen hoeven niet per se 100 procent in handen van de staat te zijn, vindt Wientjes. En al is het nu nog nét iets te vroeg voor de verkoop van ABN Amro, in de loop van het komende jaar komt dat moment wat Wientjes betreft dichterbij. "We kunnen nu veel beter naar de verkoop van een aantal staatseigendommen kunnen gaan dan dat je nu weer extra overschotten moet creëren om het tekort onder de 60 procent te brengen."

Somberheid
Aan het Nederlandse bedrijfsleven zal het volgens Wientjes niet liggen. Daar heerst de overtuiging dat de economische groei verder stijgt, naar minimaal 2 procent. En dat is toch een ander verhaal dan de 1 procent waar veel economen van uitgaan. "Dat is een somberheid die ik helemaal niet deel. Een half jaar geleden was de voorspelling voor dit jaar ongeveer nul. Dat ging naar 0,5 procent en nu naar 0,8 procent."

En als je de 1,2 procent groei die de OESO voor dit jaar al voorspelt doorvertaalt naar volgend jaar, dan mogen we uitgaan van een economische groei van 2 procent. "Daar ben ik van overtuigd. Als er geen catastrofes gebeuren in de wereldpolitiek, staan alle signalen op groen: je ziet de export groeien en het consumentenvertrouwen begint toch weer redelijk te worden."

En die omstandigheden liggen voor het oprapen, meent Wientjes. "Er zit zoveel verborgen ondernemerschap en kennis in dit land, dat we extra groei kunnen krijgen." Dat de groei van voor de crisis tien jaar geleden nooit meer terugkomt is volgens Wientjes dan ook 'absolute onzin'. "In 2006 en 2007 hadden we nog een groei van ruim 3 procent, waarom zou dat vier jaar later veranderd zijn?"

Gerelateerde artikelen