Nieuws28 nov '14 13:46

Cameron wil nieuwe maatregelen immigratie

Auteur: BNR Webredactie

Immigratie is goed voor het land, maar ze moet worden beheerst en zijn gericht op het nationaal belang. Dat heeft de Britse premier David Cameron beklemtoond in een toespraak over het politiek netelige onderwerp in zijn land.

Bron: ANP
Bron: ANP

Cameron ligt zwaar onder vuur over de toestroom van immigranten. Hij erkende dat het helemaal niet verkeerd is om bezorgd te zijn over het aantal mensen dat naar Groot-Brittannië komt en hij wil nu strengere regels. Zo mag iemand die in Groot-Brittannië naar een baan zoekt dit niet onbeperkt doen.


 

Volgens de statistieken kwamen er in de eerste helft van dit jaar 583.000 mensen in Groot-Brittannië wonen en werken. Daartegenover stond dat er ook 325.000 al dan niet tijdelijk wegtrokken, maar voor veel Britse kiezers is de maat vol.

Een groot deel van de nieuwkomers komt uit de rest van Europa, met name uit Roemenië en Bulgarije. Cameron wil onder meer de sociale voorzieningen voor mensen uit de EU beperken. Bijvoorbeeld door het intrekken van belastingvoordelen en kinderbijslag.

Lia van Bekhoven is correspondent in Groot-Brittanië. "Wat Cameron betreft moet Groot-Brittannië nu minder aantrekkelijk worden gemaakt voor migranten. Zijn argument is dat zijn nieuwe maatregelen ook goed zouden werken voor alle andere lidstaten en hij denkt daarom dat plan wel door het Europees Parlement komt. Maar als dat niet gebeurt is het maar de vraag of hij zijn lidmaatschap op het spel zou zetten. 'Niets is uitgesloten', zei hij."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen