Nieuws30 jun '14 07:57Aangepast op 30 jun '14 11:05

50 miljoen voor innovators, niet voor pizzeria's

Auteur: BNR Webredactie

Innovatieve ondernemers kunnen vanaf morgen een beroep doen op een nieuwe regeling voor investeringen. Het kabinet maakt hiervoor 50 miljoen euro vrij.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat bekendgemaakt. De regeling vroegefasefinanciering kan door startende ondernemers en vernieuwende mkb’ers worden gebruikt voor marktonderzoek, het ontwikkelen van een werkend prototype of het uitwerken van een businessplan. Ook academische starters die zijn verbonden aan een universiteit of academisch ziekenhuis, kunnen een beroep doen op de regeling.

Pizzeria
Kamp noemt TomTom, WeTransfer en Booking.com als vernieuwende ondernemingen die Nederland nodig heeft om ook in de toekomst concurrerend te blijven. De minister wil de ‘financieringskloof’ overbruggen waar ondernemers mee te maken hebben als ze willen onderzoeken of hun idee kans van slagen heeft. "Als je een pizzeria wil beginnen, is dat natuurlijk prima, maar niet echt vernieuwend. Het gaat erom dat je iets doet wat potentie heeft voor de toekomst. Dat je iets nieuws opzet wat verder door kan groeien", zegt hij tegen BNR.

Prototype of businessplan
Volgens hem lopen innovatieve ondernemers nog te vaak tegen een gebrek aan investeerders aan. "Zeker in het begin is het moeilijk om voldoende geld te krijgen om bijvoorbeeld een prototype te maken of een goed businessplan te ontwikkelen. De banken en investeerders willen hun geld daar nog niet insteken omdat ze denken dat het te risicovol is. Maar als wij denken dat het toch potentie heeft, dan willen wij ze graag ondersteunen en dat doen we met deze regeling."

Gerelateerde artikelen