Nieuws11 nov '14 11:38

'Laat Kosovo meedoen aan het EK'

Auteur: Bram van Dijk

Nederland moet het voortouw nemen met het accepteren van Kosovo als natie door het land met een nationaal team mee te laten doen met internationale voetbalwedstrijden. Daarvoor pleit oud-topdiplomaat Pieter Feith.

Lorik Cana is een Kosovaar die uitkomt voor Albanie. Foto: ANP
Lorik Cana is een Kosovaar die uitkomt voor Albanie. Foto: ANP

Volgens Feith is het hebben van een nationaal team 'heel heel belangrijk' voor de bevolking. "Het is voor de jeugd van belang om niet geïsoleerd te raken." Dat gebeurt nu wel, bijvoorbeeld doordat Kosovaren niet visavrij mogen reizen in het Schengengebied. "Er is een gevoel van isolement en dat is niet goed voor de stabiliteit en voor de ontwikkeling van het land. Dus ik zou zeggen: we zouden niet moeten wachten tot Kosovo lid is van de Europese Unie. Nederland zou zich nu al moeten inzetten en bepleiten dat Kosovo binnen de voetbalfederaties en binnen het Olympische comité wordt toegelaten."

'Niet moeilijk'
Dat hoeft volgens hem niet heel moeilijk te zijn. "Landen die Kosovo niet herkennen kunnen een verklaring neerleggen dat dit hun standpunt der natie van de herkenning van het land Kosovo onverlet laat."

Zou het elftal succes kunnen hebben? "Het nationale elftal van Albanië bestaat uit ongeveer de helft uit Kosovaren en Kosovaren spelen in verschillende Europese landen mee in de hoogste competitieniveaus. Het is heel belangrijk dat, met name de jeugd, de kans krijgt om internationale contacten te hebben."

Europees perspectief
Kosovo heeft net als andere landen in de Balkan, zoals Feith het noemt, een Europees perspectief. "Dat betekent dat op den duur - in de verre toekomst - het land aanspraak kan maken op lidmaatschap van de Europese Unie." Uitbreiding ligt op dit moment gevoelig binnen de EU. "Maar dat perspectief is belangrijk omdat dat er toe leidt dat de politici de hervormingen doorzetten die nodig zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen