Nieuws1 jun '12 09:39Aangepast op 1 jun '12 10:00

CDA: Bankbonus aan banden

Auteur: Arjan Meesterburrie

Het CDA wil de bonuscultuur in de bankensector harder aanpakken. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij dat vrijdag wordt gepresenteerd.

De christendemocraten kijken kritisch naar de manier waarop we bankieren, zegt CDA-voorzitter Ruth Peetoom op BNR. De aanpak van de bonussen bij banken is daar een belangrijk onderdeel van: "Die bonuscultuur waarbij het meer gaat om de bonus dan om echt het werk zelf dat je levert", zo stelt Peetoom.

De concrete invulling daarvan staat in het verkiezingsprogramma dat pas later deze vrijdag bekend wordt gemaakt, maar eerder liet het CDA weten dat bonussen niet meer dan 25 procent van het vaste jaarsalaris mogen bedragen.

Eerst de inhoud dan het gezicht
De interne discussies over het programma leken de afgelopen weken overschaduwd door de verkiezing van de lijsttrekker, die uiteindelijk gewonnen werd door Sybrand van Haersma Buma. Maar volgens Peetoom is het precies andersom:

"We hebben altijd gezegd eerst de inhoud dan het gezicht. En het mooie is dat we in januari dat Strategisch Beraad hebben gepresenteerd [...] dat heeft een hele positieve ontvangst gekregen. Toen viel het kabinet en toen kwam er pas een gezicht bij."

Ontwikkelingssamenwerking
In het Strategisch Beraad ontbrak een visie op ontwikkelingssamenwerking. Maar dat komt wel terug in het verkiezingsprogramma, zegt Peetoom tegen BNR's Hans Verbeek: "Internationale solidariteit is echt onopgeefbaar voor het CDA en dat krijgt in iedere tijd weer opnieuw vorm. Daar staan wij ook voor"

Binnen de gedoogconstructie wilden de PVV en de VVD veel meer snijden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking dan het CDA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen