Nieuws18 mei '12 13:53Aangepast op 18 mei '12 20:03

Van Haersma Buma lijsttrekker CDA

Auteur: Marjan van den Berg

De CDA-leden hebben Sybrand van Haersma Buma gekozen als lijsttrekker voor de komende verkiezingen.

Dat hij meteen na de eerste ronde als winnaar uit de bus komt, betekent dat hij meer dan de helft van de CDA-leden achter zich heeft.

Kort voordat deze uitslag bekend werd, waren er berichten dat Van Haersma Buma nog een tweede ronde zou moeten uitvechten met Mona Keijzer, die in de peilingen ook populair bleek. Maar dit bleek niet te kloppen.

Meerderheid
Van de leden bracht 54,9 procent de afgelopen week zijn stem uit. Omdat er meteen een kandidaat de meerderheid behaalde, is er geen tweede stemronde meer nodig. Van Haersma Buma nam het in de strijd om het lijsttrekkerschap op tegen de bewindslieden Henk Bleker en Liesbeth Spies, zijn fractiegenoot Madeleine van Toorenburg, onderwijsbestuurder Marcel Wintels en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer. Met name die laatste deed het goed in peilingen onder CDA-kiezers.

Tijdens het partijcongres op 29 en 30 juni moet het lijsttrekkerschap van Van Haersma Buma formeel worden bekrachtigd.

Maxime Verhagen, vicepremier van het CDA reageert verheugd op de keuze voor Buma: "Blij dat zoveel CDA'ers met mij op Sybrand van Haersma Buma hebben gestemd. Stevig mandaat voor een lijsttrekker uit één stuk. Sterkte en succes gewenst!''

Felicitaties concurrentie
Ook de concurrenten van Buma wensen de nieuwe CDA-lijsttrekker het beste. Zo laat PVV-leider Wilders weten: "Mijn felicitaties voor Buma met zijn verkiezing tot CDA-lijsttrekker." ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob zegt uit te kijken naar de debatten met Van Haersma Buma. "Nu begint het echte werk.''

Felicitaties zijn er ook van PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom en D66-leider Alexander Pechtold."Ik kijk uit naar een mooie verkiezingscampagne'', aldus Samsom. "Welkom in de ring'', twitterde Pechtold.

Buma: overweldigd
Sybrand van Haersma Buma zelf is "overweldigd'' door de verkiezing in één ronde als CDA-lijstrekker. "Ik ben overdonderd door deze uitslag'', zei Van Haersma Buma op het partijkantoor van het CDA in Den Haag.

Hij zei trots te zijn lijsttrekker te mogen zijn en blij te zijn met het mandaat dat hij heeft gekregen van de leden van de partij. "Ik zal er staan voor het CDA.''

Van Haersma Buma bedankte zijn medekandidaten voor het lijsttrekkerschap. Met name de Purmerendse wethouder Mona Keijzer verraste de afgelopen weken. Ze eindigde als tweede bij de interne verkiezing. "Mona kwam, Mona zag en ze overwon de harten van alle Nederlanders'', aldus Van Haersma Buma.

Respect en fatsoen
Hij zei te willen 'bouwen aan een sterk CDA'. Hij beloofde plannen om de economie te hervormen, zekerheden te bieden aan mensen en verruwing op straat aan te pakken. "Ik wil respect en fatsoen terugbrengen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen