Nieuws14 feb '14 15:41

Examenfraudeurs moeten 86.000 euro betalen

Auteur: ANP Nieuws

De drie hoofdrolspelers in de eindexamenfraude bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam vorig voorjaar moeten flink in de buidel tasten voor hun daden.

Het ministerie van Onderwijs heeft de drie vandaag per brief laten weten dat ze samen 86.000 euro moeten betalen voor de extra kosten die zijn gemaakt.

Dat liet een woordvoerder van het ministerie vrijdag weten. "Hoe ze het bedrag verdelen, is aan de hoofdrolspelers'', zei de woordvoerder. Als ze niet betalen, stapt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs naar de rechter.

Het ministerie heeft zich niet bij de strafzaak gevoegd, zodat op die manier de rechter al een oordeel over de eis tot schadevergoeding kon geven. Donderdag werden tien van de elf verdachten veroordeeld tot werkstraffen (sommige voorwaardelijk). De elfde werd wel veroordeeld, maar kreeg geen straf opgelegd.

Vervangend examen
De extra kosten zijn gemaakt voor onder meer het maken, produceren en distribueren van het vervangend examen Frans.

Dekker stelt dat de rechter donderdag in ieder geval één ding duidelijk heeft gemaakt: "Van de eindexamens blijf je af. De dieven hebben niet alleen een diefstal op hun geweten. Ook hebben ze er voor gezorgd dat we extra kosten hebben moeten maken. Dat is belastinggeld van u en mij. Dat geld willen we terug.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen