Nieuws22 aug '12 22:13Aangepast op 22 aug '12 22:55

Buma verwacht akkoord over langstudeerboete

Auteur: Anne-Greet Haars

CDA-leider Sybrand Buma verwacht dat een meerderheid in de Tweede Kamer er donderdag in slaagt om een alternatief te vinden voor de 'boete' die studenten moeten betalen als ze meer dan een jaar vertraging oplopen bij hun bachelor- of masterstudie.

De afgelopen dagen zochten verscheidene partijen uit de Kamer met elkaar naar een mogelijkheid om te voorkomen dat studenten de boete van 3000 euro vanaf komende september moeten gaan betalen. Het beraad leverde tot nu toe nog geen resultaat op. "Ik verwacht dat het morgen moet kunnen'', zei Buma.

Korte termijn
Volgens hem is het nu vooral van belang om het probleem op te lossen voor studenten die op korte termijn met de boete te maken krijgen. Met het schrappen van de langstudeerdersmaatregel is op termijn zo'n 400 miljoen euro gemoeid.

Overstag
Het CDA was aanvankelijk voorstander van de boete, maar ging vorige week overstag. Daarmee is een meerderheid in de Kamer tegen het voorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Donderdag is er vanaf 11.00 uur een debat met Zijlstra.

Formeren
Bij het debat wilden de lijsttrekkers van verscheidene partijen zich niet uitspreken over welke samenwerking ze voor zich zien na de verkiezingen van 12 september.

Alexander Pechtold (D66), Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Arie Slob (ChristenUnie) wezen erop dat mensen vooral willen horen hoe de politici het land uit de economische crisis willen halen.

Bovendien, zo benadrukte Samsom, wil hij zich drie weken voor de verkiezingen niet neerleggen bij een overwinning van VVD of SP.

Sap
Alleen GroenLinks-leider Jolande Sap sprak zich uit. Haar partij wil in een regering plaatsnemen onder SP-leider Emile Roemer. "Dat is de enige manier om op een sociale manier uit de crisis te komen.''

Gerelateerde artikelen