Nieuws17 aug '12 15:33

Intrekken langstudeerboete kan niet zomaar

Auteur: Harmen Simon Teunis

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs ziet geen mogelijkheid om de langstudeerdersmaatregel voor studenten niet per 1 september in te laten gaan, zoals de Tweede Kamer graag wil.

In een brief aan de Kamer schrijft Zijlstra dat het intrekken van de maatregel financiële en juridische consequenties heeft. Bovendien zouden er volgens hem grote uitvoeringsproblemen ontstaan.

3000 euro extra per jaar
De langstudeerdersmaatregel van het huidige demissionaire kabinet van VVD en CDA treft studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Zij moeten ruim 3000 euro extra per jaar betalen, bovenop het collegegeld.

Om de langstudeerdersmaatregel in te trekken of aan te passen, moet eerst de wet gewijzigd worden, zegt Zijlstra. Dat vereist een lange procedure.

Debat
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de 'boete' voor studenten echter tegenhouden en wil donderdag een debat met Zijlstra. In aanloop daarnaartoe hoopt initiatiefneemster PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing met andere partijen een oplossing te vinden.

370 miljoen euro
Maar in de brief schetst Zijlstra vrijdag allerlei bezwaren. Het volledig terugdraaien van de maatregel kost volgens hem structureel 370 miljoen euro per jaar, en zadelt universiteiten bovendien met een financieel probleem op. De staatssecretaris ziet op zijn begroting geen alternatieven.

Juridisch is het ook niet mogelijk om zonder wetswijziging het bedrag van het verhoogde collegegeld voor langstudeerders aan te passen. Verder zijn er volgens Zijlstra uitvoeringsproblemen omdat al betaald collegegeld of krediet weer teruggegeven moet worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen