Nieuws31 okt '11 14:30Aangepast op 31 okt '11 17:16

Palestijnen bij Unesco; Nederland was tegen

Auteur: BNR Webredactie

Een meerderheid van de Unesco-lidstaten heeft maandag ingestemd met toetreding van de Palestijnen als volwaardig lid van de cultuurorganisatie van de VN. Nederland stemde, samen met veertien andere landen, tegen de toetreding van de Palestijnen.

Het aantal tegenstemmende landen was niet genoeg om de toetreding van de Palestijnen te dwarsbomen. Van de 173 landen die stemden, waren 107 voor de toetreding en 14 tegen. 52 landen stemden niet en 12 waren afwezig.

In september vroeg de Palestijnse president Mahmoud Abbas het volwaardige lidmaatschap van de VN aan. Dat verzoek is nog niet ingewilligd, maar dat staat het aanvragen van een volledig lidmaatschap van VN-programma's en organisaties niet meer in de weg.

Voorbarig
Eerder op de dag lieten de Verenigde Staten bij monde van onderminister van Onderwijs Martha Kanter al weten de stemming voorbarig en contraproductief te vinden. De Amerikaanse ambassadeur David Killion bij Unesco riep andere lidstaten al op om tegen de Palestijnse toetreding te stemmen.

Washington heeft al aangegeven haar bijdrage aan Unesco te verlagen als gevolg van de stemming. "Deze gebeurtenis maakt het voor ons moeilijker om Unesco te steunen", zei David Killion.

Israël noemde de stemming een tragedie. "Deze resolutie is een tragedie voor Unesco. Unesco handelt in wetenschap en niet in science fiction. Maar hiermee is science fiction realiteit geworden", dat zei Nimrod Barkan, de Israëlische ambassadeur bij Unesco. Volgens het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken staat het verdere gesprekken over vrede in de weg.

Rosenthal teleurgesteld
Minister Rosenthal is teleurgesteld over het Unesco-lidmaatschap voor de Palestijnen. Rosenthal had liever gezien dat dit een uitkomst is van vredes-onderhandelingen tussen Palestijnen en Israël. Het lidmaatschap van de VN-cultuurorganisatie Unesco wordt gezien als eerste stap richting een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen