Dodental stijgt snel na zinken migrantenboot
Het dodental na de ondergang van een boot met illegale migranten voor de kust van het Italiaanse eilandje Lampedusa stijgt van minuut tot minuut. Zeker 134 mensen zijn omgekomen toen de boot in brand vloog en zonk.
Volgens het Italiaanse persbureau ANSA waren er 500 opvarenden en er zijn er voor zover bekend 150 gered. Het gaat om illegale migranten. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen, aldus ANSA.
Volgens de Italiaanse kustwacht liggen er nog talrijke schipbreukelingen in het water. ANSA berichtte dat de boot waarschijnlijk 500 mensen aan boord had. Tot dusverre lijken er 120 mensen te zijn gered. Onder de slachtoffers zijn volgens ANSA veel vrouwen en kinderen. Ruim 200 migranten zijn nog vermist.
'Zee vol lichamen'
De burgemeester van het eilandje, Giusi Nicolini, vreest dat het dodental aanzienlijk oploopt 'omdat de zee vol met lichamen is'. Nicolini noemde het voorval een 'enorme tragedie'. Het is volgens haar een gruwel om te zien dat telkens boten aanleggen om doden aan land te brengen. Hulpverleners zijn zeer aangeslagen.
De boot zou zijn vertrokken van de Libische kust en in de nacht van woensdag op donderdag vlakbij Lampedusa in moeilijkheden zijn geraakt, dat gebeurde op zo'n 800 meter van de kust. "De mensen op de boot probeerden aandacht te trekken van de mensen op de wal. Ze staken daardoor het een en ander in brand. Dat liep uit de hand, de hele boot is in brand gevlogen en uiteindelijk gezonken", vertelt correspondent Maarten Veeger op BNR.
De kustwacht lijkt snel in actie te zijn gekomen. Maar een schandaal is in de maak. "Aan de hand van de eerste verhalen van de opvarenden, lijkt het erop dat vissersboten langs zijn gevaren. Die zouden niets gedaan hebben. Dat krijgt nog een staartje."
Politieke onrust
Ook de politiek in Italië is door het ongeluk in rep en roer geraakt, zegt Veeger. "Want ze vinden toch dat dit een Europees probleem is, wat Europees aangepakt moet worden. De vicepremier Alfano, die nu ook op Lampedusa is, zei dat hij in Brussel de komende dagen een hartig woordje gaat praten met Barrosso. Het is volgens hem echt tijd voor een Europese oplossing."
President Napolitano gaf al aan dat hij patrouilles voor de Afrikaanse kust wil, om te voorkomen dat mensen uit Afrika illegaal Italië binnen te komen. En dat roept herinneringen op aan een vergelijkbare situatie, een aantal jaar geleden. "Die situatie is wel effectief geweest maar toch heel discutabel. Dat was onder Berlusconi. Hij had een deal gesloten met de Libische leider Khadaffi. Khadaffi zou boten tegenhouden, maar deed dat op zijn eigen manier. We weten dus niet hoeveel slachtoffers dat heeft gekost. Maar Italië was op dat moment wel van het probleem af. Want in die periode, tot 2011, kwamen er veel minder boten aan. Een manier om te zorgen dat die bootjes niet vertrekken vanaf de Noord-Afrikaanse kust is waar Napolitano dan eigenlijk ook een beetje op aanstuurt.”
Reddingswerk
Aan het reddingswerk en het bergen van slachtoffers doen de kustwacht, politie, vissers en andere particulieren mee. Er zou een man zijn aangehouden in verband met het drama.
Voordat dat zich op zee afspeelde, kwam een andere boot met 463 vluchtelingen aan op Lampedusa. Deze groep migranten had geen identiteitsbewijzen en is overgebracht naar het uit zijn krachten gegroeide opvangcentrum op het eilandje.