"Praat niet alleen over de kosten van de Spelen"
Terwijl de internationale pers grapt over de hotels waar ze in verblijven, zijn inwoners van Sotsji hun onderdak kwijt. Alles heeft moeten wijken voor de duurste spelen uit de geschiedenis: 51 miljard dollar kosten de spelen. "Niemand heeft het over de opbrengsten."
"We hebben het alleen maar over de kosten van de spelen", vindt sport- en sponsoradviseur Frank van den Wall Bake. En dat is volgens hem onterecht, zo maakt hij duidelijk bij BNR's Paul van Liempt. "Van het bedrag van 51 miljard dat de spelen kosten, is 42 miljard gebruikt voor infrastructurele veranderingen, zoals de bouw van nieuwe luchthavens, stations en wegen. Verder is er 6,5 miljard besteed aan de bouw van stadions. En uiteindelijk is er 2,5 miljard gegaan naar de daadwerkelijke organisatie van de spelen." Heel Rusland heeft volgens hem nog 'honderd jaar plezier' van die nieuwe infrastructuur.
Van den Wall Bake maakt een vergelijking met Nederland. "De Ringweg in Amsterdam hebben we te danken aan de kandidatuur van Nederland voor de spelen van 1992. Die spelen zijn er niet gekomen, maar de weg was al vervroegd aangelegd. Daar hebben mensen nog dagelijks plezier van."
Corruptie
Journalist- en documentairemaker Arnold van Bruggen wijst erop dat een groot deel van het geld dat was bestemd voor infrastructuur en stadions is verdwenen in de zaken van de elite in het Kremlin. Volgens het IOC zou de helft van de investeringen in handen van corrupte politici en ondernemers zijn gekomen. "Stadions en wegen zijn tegen krankzinnige prijzen aangelegd. En wat gebeurt er met de stadions na de spelen? Daar is geen structureel plan voor bedacht."
Veel mensen in Sotsji zijn volgens Van Bruggen de dupe geworden van de aanleg van hotels, wegen en stadions. Mensen zijn uit hun huizen gezet, zonder dat ze zijn vergoed door de overheid. Van Bruggen: "Er heeft een enorme bulldozer door het land gedenderd."