Nieuws8 mrt '12 18:43

Nederland wil vogelgrieptop

Auteur: Bart Tuinman

Nederland zal snel het initiatief nemen voor een internationale conferentie over het vogelgrieponderzoek van Rotterdamse en Amerikaanse wetenschappers.

Minister Uri Rosenthal, van Buitenlandse Zaken, onderzoekt of andere landen ervoor voelen de top in Nederland te houden. Minister Edith Schippers, van Volksgezondheid, zei dat sinds de wetenschappers erin zijn geslaagd het vogelgriepvirus te ontwikkelen dat via de lucht makkelijk kan overspringen van zoogdier op zoogdier het kabinet er druk mee bezig is.

Epidemie
Het onderzoek is volgens haar van belang om vaccins en medicijnen te kunnen maken tegen nu nog zeldzame H5N1-infecties bij mensen. Deskundigen vrezen een wereldwijde epidemie als er een variant van dit vogelgriepvirus vrijkomt die van mens op mens overgaat. Ook is er angst dat terroristen hun voordeel kunnen doen met publicatie van de onderzoeksresultaten. De Verenigde Staten verboden daarom eerder publicatie van het onderzoek. De vraag dit onderzoek wel of niet te publiceren moet tijdens de internationale top opnieuw aan de orde komen.

Terrorisme
Minister Ivo Opstelten acht de kans dat een terroristische groepering met deze kennis een wapen kan maken niet waarschijnlijk. Hij wees de Kamer erop dat het laboratorium in Rotterdam nu vanwege dit onderzoek twee keer Amerikaanse veiligheidsinspecteurs op bezoek heeft gekregen. Beide keren was de conclusie dat wordt voldaan aan buitengewoon strenge Amerikaanse eisen, aldus Opstelten.

Kamerlid Henk Jan Ormel, van het CDA, vraagt zich af of alles wat kan eigenlijk wel onderzocht moet worden. Hij vraagt meer oog voor de risico’s ervan en wil dat een onafhankelijke instantie de mogelijkheid krijgt om te kijken wat er precies gebeurt in laboratoria. Ormel vindt verder dat de regering meer initiatieven moet nemen om tijdig te kunnen inspelen op nieuwe onderzoeksmethoden die "een hoog risico voor de volksgezondheid en de staatsveiligheid" kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen