Programma21 feb '12 06:44

Suikerziekte is te genezen

Auteur: Edme Koorstra

Patiënten met suikerziekte kunnen mogelijk genezen worden, ook jaren nadat de diagnose is gesteld.

Dat blijkt uit onderzoek van professor Bart Roep van het Leids Universiteit Medisch Centrum, dat dinsdag is gepubliceerd.

Insuline aanmaken
Roep ontdekte dat mensen met diabetes type 1, ook wel suikerziekte genoemd, nog altijd cellen hebben die insuline kunnen aanmaken, maar dat die niet actief zijn. Dit is in tegenstelling met de eerdere conclusie dat de cellen helemaal weg zouden zijn. Als die cellen weer geactiveerd kunnen worden, kan de patiënt genezen, zelfs zo'n tien jaar na de diagnose.

Gericht
Bij diabetes type 1 vallen afweercellen de bewuste insuline genererende cellen aan. Roep heeft nu ook precies kunnen vaststellen welke afweercellen dat zijn. "Daardoor kan je gericht een vaccin ontwikkelen dat alleen die ontspoorde afweercellen aanpakt.''

Vermoedelijk kunnen zo'n 50.000 mensen met deze vorm van diabetes baat hebben bij zo'n vaccin. Vooralsnog zijn de onderzoekers nog bezig met de eerste stappen in de ontwikkeling van zo'n vaccin.

Eventueel vooraf vaccineren, zoals bijvoorbeeld met meningokokkentypes gebeurde, is nog ver weg, meent Roep. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

'Meer onderzoek nodig'
Waarnemend directeur Hanneke Dessing van het fonds spreekt van een "mooi resultaat". "Maar we zijn er nog niet. Genezing is nog niet binnen handbereik, daarvoor is meer onderzoek nodig. Diabetes is een complexe puzzel, die alleen op te lossen is door breed te investeren in onderzoek.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen