Nieuws31 mrt '14 13:04

Miljoenen ovens voor Indiase sloppenwijken

Auteur: Sjors Rodenburg

Jaarlijks overlijden er alleen al in India ruim een miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling binnenshuis. Hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck wil hier verandering in brengen door miljoenen hutjes in sloppenwijken te voorzien van ovens met schoorsteen.

Met name kinderen sterven aan de gevolgen van luchtvervuiling.
Met name kinderen sterven aan de gevolgen van luchtvervuiling. (AFP)

Volgens Van Schayck, die al jaren onderzoek doet naar het leven in Indiase sloppenwijken, is de blootstelling aan rook het grootste hygiënische probleem. “Het is de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen in sloppenwijken”, weet hij. “Je wordt echt geraakt als je daar bent. Je ziet moeders die op veertigjarige leeftijd aan longkanker overlijden.”

Open vuurtje
Alleen al in India wonen zo’n 600 miljoen mensen in sloppenwijken, de helft van de totale bevolking. “Gezinnen met vijf of zes kinderen leven in hutjes van drie bij drie meter”, vertelt de Maastrichtse hoogleraar. “Het enige dat ze hebben is een open vuurtje waarmee met hout gekookt wordt. Ze slapen, koken en eten in dezelfde ruimte.”

Een simpele oplossing als een oven met schoorsteen kan de gezondheid in de sloppen verbeteren. Maar bestaande ovens met schoorsteen kosten zo’n 40 euro. “Dat kunnen de mensen in de sloppenwijken niet betalen, want ze verdienen zo’n 10 euro per maand.”

Afvalmateriaal
Dus werkt Van Schayck aan een betaalbare oplossing. Van afvalmateriaal en lokaal geproduceerde  bakstenen moet een oven met schoorsteen ontstaan die bij elkaar niet meer dan 2 euro mag kosten. “We gaan niet ergens in Nederland op grote schaal miljoenen van die dingen maken”, legt hij uit. “We willen dat er lokaal fabriekjes komen.”

Om de onderzoeker een duwtje in de rug te geven, heeft hij een startsubsidie ontvangen van de Indiase en Nederlandse overheid. Maar er is meer nodig, dus is Van Schayck een publiekscampagne met crowdfunding gestart. “We hebben absoluut geld nodig. De mensen leven in vreselijke omstandigheden. Dit is het grootste probleem en relatief simpel op te lossen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen