Nieuws29 sep '14 14:37

PvdA: 'Verlaag de zorgpremie bij winst verzekeraar'

Auteur: BNR Webredactie

De zorgpremies moeten omlaag bij de zorgverzekeraars die grote winsten boeken. PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester pleit daar voor.

ANP
ANP

Bouwmeester belooft de zorgverzekeraars complimenten en een grote bos bloemen als ze voor 19 november zelf de premies verlagen. Doen ze dat niet, dan gaat Bouwmeester een initiatiefwet indienen die de verzekeraars verplicht om volledig transparant te zijn over wat ze doen met hun winst. Bouwmeester zegt dat naar aanleiding van berichtgeving bij omroep WNL.

Nu is het nog zo dat niet duidelijk is wat de verzekeraars precies doen met hun winst als die uitstijgt boven de buffer die ze van De Nederlandsche Bank moeten aanhouden. Niet duidelijk is welk deel ervan wordt geïnvesteerd in betere zorg, wat naar een lagere premie gaat of wat anderszins wordt besteed.

Bouwmeester wil vooral dat dat inzichtelijk wordt voor burgers. Als verzekeraars meer in kas hebben dan wettelijk nodig is, moet dat geld deels terug naar de premiebetaler, aldus de PvdA. Als de zorgverzekeraars zelf niet meewerken wil Bouwmeester mogelijk een heffing instellen die de winsten afroomt.

Gerelateerde artikelen