Nieuws17 dec '12 07:08

PvdA en CDA willen hardere aanpak doping

Auteur: Pieter van den Akker

Justitie zou veel meer oog moeten hebben voor problemen met doping. PvdA’er Tjeerd van Dekken vraagt het kabinet maandag om een onderzoek naar de productie van doping en de handel er in.

Het zit Van Dekken niet lekker dat andere landen wel onderzoek doen naar het maken en verhandelen van doping, maar Nederland niet. Het PvdA-Kamerlid ziet uit naar de eerder aangekondigde dopingwet. Maar hij wil sowieso de Dopingautoriteit meer bevoegdheden geven. "Die moet meer mogelijkheden krijgen voor onderzoek, meer opsporingsbevoegdheden. Maar vooralsnog hebben ze mensen moeten ontslaan.

Opsporing
Ook Hanke Bruins Slot (CDA) vindt dat er meer moet worden gedaan om de handel in doping op te sporen. Zij drong er in de discussie over het dopingdossier van oud-wielrenner Lance Armstrong al op aan om douane en justitie gegevens te laten delen met de Nederlandse Dopingautoriteit en wil dit ook in de dopingwet regelen.

Bruins Slot is net als Van Dekken benieuwd naar de wet die voormalig minister Ab Klink in 2010 aankondigde om het dopingprobleem serieus aan te pakken. Verder wil het CDA-Kamerlid dat er meer geld gaat naar de Dopingautoriteit zodat die de taken goed kan uitvoeren.

Matchfixing
Van Dekken hoopt verder dat met name justitie serieuzer werk gaat maken van de aanpak van matchfixing, het beïnvloeden van wedstrijden voor veel geld. Daar is volgens hem alle reden voor, want Duitsland wil een Nederlander horen die wordt verdacht van betrokkenheid bij matchfixing. Bruins Slot noemt het sportcriminaliteit die beter moet worden bestreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen