Nieuws19 feb '13 19:49Aangepast op 19 feb '13 21:08

Tunesische premier na mislukken formatie

Auteur: BNR Webredactie

De Tunesische premier Hamadi Jebali is afgetreden. Hij had dinsdag president Moncef Marzouki ervan op de hoogte gebracht dat hij er niet in is geslaagd een technocratenkabinet te vormen om het Noord-Afrikaanse land van bijna elf miljoen inwoners uit de jongste crisis te loodsen.

Jebali wil geen regering meer aanvoeren als niet eerst duidelijk wordt afgesproken wanneer een nieuwe grondwet gereed is en wanneer dit jaar verkiezingen worden gehouden.

Renaissance
Jebali is van de gematigde islamistische beweging Ennahda (Renaissance) die zich uitsprak tegen zijn plan om een tijdelijk kabinet van partijloze deskundigen te vormen.

Tunesië is in een diepe crisis door de moord op een linkse aanvoerder uit de oppositie, de advocaat Chokri Belaid. Hij werd 6 februari voor zijn woning in Tunis neergeschoten en overleed korte tijd later. Hij was een uitgesproken tegenstander van de islamisten en de moord wordt door velen gezien als het werk van extremisten uit hun kringen.

Betogingen
De moord leidde tot grote betogingen tegen de regering. De onvrede over de regering was al groot omdat de economische toestand sinds de val van het corrupte regime van Zine al-Abidine Ben Ali in januari 2011 is verslechterd. De crisis die volgde op de moord op Belaid heeft pogingen verlamd om de zwaar gehavende op landbouw, fosfaatindustrie en toerisme gebouwde economie weer op gang te krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen