Nieuws7 jan '14 10:04

Pensioenfonds ABP belegt niet meer in TEPCO

Auteur: Harmen Simon Teunis

Ambtenarenpensioenfonds ANP belegt sinds dit jaar niet meer in het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco, de eigenaar van de Japanse kerncentrale Fukushima.

De kernramp in maart 2011 in Fukushima is niet de doorslaggevende reden voor het ABP geweest om het bedrijf te schrappen van de lijst aandelen waarin het pensioenfonds wil beleggen, zegt Harmen Geerts van het pensioenfonds ABP.

Het gaat het pensioenfonds meer om de manier waarop het energiebedrijf is omgegaan met de gevolgen van de ramp. "Je kunt eigenlijk wel zeggen: de incompetentie manier waarop daar mee is omgegaan. Met name ook de manier waarop daarover door het bedrijf is gecommuniceerd met de Japanse toezichthouder en de bevolking." Maar ook de communicatie met de aandeelhouders, waaronder dus ABP, zint het fonds niet.

Geen vertrouwen meer
ABP zat “niet heel flink” in Tepco. “Maar bij ABP, met een groot vermogen, is een belegging al gauw een aantal miljoen euro. Objectief gezien is het gewoon een significant bedrag.”

Het pensioenfonds kwam de afgelopen tijd tot de conclusie dat het geen vertrouwen meer heeft in de handelswijze van het energiebedrijf. "Normaal gesproken hanteren we een zogeheten ‘engagement beleid’, waarbij we de dialoog zoeken met een bedrijf waarvan wij vinden dat het zich op bepaalde punten kan verbeteren. Dat kan soms wel twee tot drie jaar duren." Maar in het geval van TEPCO heeft dat niet geleid tot het gewenste resultaat, waarop ABP versneld tot de conclusie kwam dat het beter was om TEPCO te schrappen van de lijst met aandelen waarin het fonds belegt. "Dan nemen wij afscheid als aandeelhouder", aldus Geerts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen