De Jager zei na afloop van de vergadering met zijn collega's van de eurozone dat "dit niet iets om over te juichen is''. "Dit blijft een programma met risico's.'' Hij bedoelde daarmee dat het slagen van het pakket afhankelijk is van hoe de Grieken de maatregelen gaan doorvoeren.
'Belangrijke stappen'
Of met het goedkeuren van het tweede steunpakket van 130 miljard euro nu een punt is komen te staan achter de Griekse tragedie, antwoordde de minister ontkennend. "Ik heb altijd gezegd dat deze crisis niet op één top of op één avond opgelost kan worden. Maar we hebben belangrijke stappen gezet.''
Permanent toezicht
De Jager toonde zich tevreden dat Nederland belangrijke punten wist binnen te slepen. Hij wees daarbij onder meer naar het permanente toezicht waaronder Athene komt te staan, en de speciale geblokkeerde rekening voor het geld, zodat Griekenland het geleende bedrag uitgeeft aan die dingen waarvoor het is bedoeld.
Vertrouwen
De minister hield tijdens het overleg nadrukkelijk de optie open dat
er geen akkoord zou komen. ,,Het vertrouwen moest goedgemaakt worden'',
aldus de minister, die sprak van zware onderhandelingen. De Jager
erkende dat er veel wordt gevraagd van de Grieken. "Ik realiseer me
dat. Maar hoe pijnlijk het ook is, het is in hun belang.''
De gemaakte afspraken zijn onder voorbehoud van goedkeuring van een aantal parlementen, waaronder dat van Nederland. Voor 1 maart zal De Jager de Tweede Kamer om toestemming vragen.