Nieuws30 aug '12 18:25

Oproep: Winkeliers, doe aangifte

Auteur: Marjan van den Berg

Winkeliers die het slachtoffer zijn van een overval, moeten de overvallers aanhouden en aangifte doen, zegt minister Opstelten. SP-Kamerlid Van Bommel wil dat winkelcriminaliteit harder wordt aangepakt.

Donderdag werd bekend dat winkeliers steeds vaker te maken krijgen met gewelddadige dieven. In de afgelopen 5 jaar nam hun aantal toe van 320 naar 910, zo blijkt volgens Detailhandel Nederland uit cijfers van de politie.

Volgens Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland, vormen die cijfers het topje van de ijsberg. Het probleem is veel groter, omdat veel winkeliers geen aangifte doen van een geweldsmisdrijf. Vaak worden winkeldieven gewelddadig als ze worden betrapt.

Aangifte
Detailhandel Nederland roept winkeliers op bij geweld en bedreiging altijd de politie in te schakelen, ook omdat de daders hun straf niet mogen ontlopen.

Ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid) roept winkeliers en ondernemers op om altijd aangifte te doen. Dat zei hij tijdens een bezoek aan een aantal winkels in Den Haag. "Winkeliers moeten te allen tijde, ik roep ze op, te allen tijde, aangifte doen."

Volgens supermarktspecialist Gerard Rutte is dat niet haalbaar, zeker niet voor supermarkten, die soms wel 30 keer per week een winkeldief betrappen. "Als je bij de politie meteen aan de beurt bent, heb je geluk. Het kost je minimaal een uur, dus dertig keer een uur: dan begrijpt-ie wel waarom er niet zo heel veel aangifte gedaan wordt."

Hardere aanpak
SP-Kamerlid Harry van Bommel pleit op BNR voor een hardere aanpak van winkelcriminaliteit. "Mensen die geweld gebruiken moeten strenger worden gestraft." Hij denkt dat rechters dit binnen de bestaande mogelijkheden kunnen doen, naar analogie van de hardere aanpak van geweld tegen publieke gezagsdragers en hulpverleners. Daarnaast ziet hij een gebiedsverbod als een geschikte mogelijkheid. "Dat kan, en gebeurt nu veel te weinig."

Rutte denkt aan nog een ander middel: "Er moet heel simpel een keer een campagne komen in Nederland, dat het niet gewoon is dat je iets meeneemt zonder dat je betaalt. Het is idioot dat het nu lijkt alsof het heel normaal is dat we proletarisch gaan winkelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen