
Verslaggever Jeroen Stans was daar bij aanwezig. Hij vertelt over de gedachte achter het tweede monument: "Het Auschwitzmonument, het Spiegelmonument zoals het officieel heet, is volgens het Nederlands Auschwitz Comité erg abstract. Op dat monument van Jan Wolkers staat de tekst 'Nooit meer Auschwitz', het Holocaust Namen-monument moet een aanvulling worden, zeker geen concurrent, zo zeggen de initiatiefnemers. Ze komen zelfs naast elkaar, in het Wertheimpark, vlakbij het stadhuis in Amsterdam."
Doolhof
Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz comité legt
verder uit: "Dan kom je het park binnen, zie je het
Spiegel-monument van Wolkers in z'n volle glorie. Daar moet je naar
toe, je moet het passeren. Achter het monument van Wolkers, op een
meter of 5, is een ingang en dan stap je het Namen-monument binnen.
Het is een soort doolhof, zoals iemand net zei. Je loopt met name
langs wanden, je zakt diep naar beneden. Dat geeft de diepe
tragedie aan. Dan kom je er weer uit en ga je omhoog: de
uprising. 'We hebben het toch nog gered."
Voor het nieuwe monument is een prominente architect ingehuurd: Daniel Libeskind . Jeroen Stans: "Libeskind is ook de man van het One World Trade Centre, dat in New York op de plek van de Twin Towers staat. Hij wil met het Namen-monument de impact van de Tweede Wereldoorlog vergroten. Je kunt de namen letterlijk aanraken. Maar het moet ook niet te zwaarmoedig worden, zegt de architect, die het monument The Path of Light noemt."
Kritiek
Er is ook meteen kritiek op het nieuwe monument, weet onze
verslaggever. "Buurtbewoners voelen zich niet genoeg betrokken.
Maar volgens burgemeester Van der Laan is het Wertheimpark de meest
logische plek, nog los van het feit dat het Auschwitz-monument hier
ook al staat."
Van der Laan zelf voor de microfoon van BNR: "De werkelijke proportie van wat je toch de grootste misdaad in de geschiedenis van de mensheid mag noemen zie en voel je het beste als je namen ziet. Dat is ook een respect aan de mensen die vermoord zijn. Dan kijk je natuurlijk naar Amsterdam, de stad van waaruit de meeste mensen zijn gedeporteerd. Dan kijk je in het bijzonder naar deze buurt met de Joods-Portugese synagoge en allerlei andere dingen. Dan is dit een logische plek."